ForumAZSMR.Net
24 May 2012 - 00:05.42 *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
Acesta NU este un forum oficial al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea - Miscarea de Reforma.

Home Gallery Calendar Search Members Contact Help Login Register   *
Noutati pe forum
[10 May 2012 - 23:04.10]

[09 May 2012 - 10:53.40]

[08 May 2012 - 12:00.31]

[05 May 2012 - 12:17.22]

[05 May 2012 - 08:33.38]

[01 May 2012 - 23:14.56]

[18 April 2012 - 13:13.33]

[15 April 2012 - 14:15.10]

[15 April 2012 - 14:13.00]

by seby
[15 April 2012 - 13:33.52]
Noutati in playlist
Noutati in album
Imagini:

Titlu: Aspen, April 2011
Autor: Davieboy

Pe la noi ivitu-s-au chipurile unor vestitori de prim?var?...
Titlu: Semnele prim?verii
Autor: Alex Dumitru

Vineri, Studiu - Sora Barbara Monteiro
Titlu: Priorit??i n ajun
Autor: pollianna

Comentarii:
Promo
www.aievea.net
Agenda electronica, Software biblic, Prezentari Power Point, Muzica, Articole, Carti, Subiecte uimitoare, Semne de carte, Wallpapers etc.
www.azsmrebenezer.net
Comunitatea româna Eben-Ezer (Soci, Italia).
www.restvegan.lx.ro
Restaurantul vegetarian Cris din Oradea va ofera mancare gustoasa si sanatoasa si curs gratuit de nutritie.
www.azsmr-moldova.ro
Site-ul conferintei Moldova a adventistilor de ziua a saptea - miscarea de reforma.
Bensoft Telecom - furnizor de servicii internet si telefonie
"Nimeni NU trebuie să fie grabnic să intre în controverse, ci ar trebui să povestească în mod simplu
POVESTEA IUBIRII LUI ISUS."
(Ellen G. White, "Evanghelizarea", pag. 355)
Biserica Eben Ezer Soci, Italia
Subject Statistics
Topic: Libertate religioasa si libertate de constiinta Replies: 42 piece
Read 3239 times 0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: [1] 2 3   Go Down
  Print  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Author Topic: Libertate religioasa si libertate de constiinta  (Read 3239 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
GhitaB

un pic

Browser: Chrome
ghita_bizau@yahoo.com
View Profile WWW
« on: 18 March 2010 - 16:48.13 »

Martin Luther, ce zici de libertinism? Oare nu e mai periculos decât "legalismul"?
Report to moderator   Logged

Iedidia

"Pot totul în Hristos care mă întăreşte."

Browser: Firefox 3.0.18

View Profile
« Reply #1 on: 18 March 2010 - 17:56.36 »

Ghiţă amândouă îşi au sursa din acelaşi izvor... Satana...

"Un credincios pe genunchi vede mai departe decat un filozof în vârful picioarelor..."

"Dumnezeu nu ne retrage o favoare, decât atunci când are de oferit o favoare şi mai mare."
GhitaB

un pic

Browser: Chrome
ghita_bizau@yahoo.com
View Profile WWW
« Reply #2 on: 18 March 2010 - 18:35.20 »

Ghiţă amândouă îşi au sursa din acelaşi izvor... Satana...
De acord. Tu, Iedidia, care dintre aceste două pericole/ispite/amăgiri crezi că ne asaltează mai mult în zilele astea?

Iedidia

View Profile
« Reply #3 on: 18 March 2010 - 20:16.49 »

Tind să cred că liberinismul este mai puţin răspândit decât legalismul... dar asta oricum nu are nici o relevanţă deoarece aşa cum spuneam şi una şi alta are aceiaşi sursă... adică Satan, prin urmare ce contează dacă un om este legalist iar celălat libertinist... nu sunt ei amândoi fii aceluiaş, care este duşmanul orcărei neprihăniri?

Şi pe bune din propria mea experienţă de până acum pot să vă spun că este mai uşor să lucri cu mintea unui libertinist decât cea a unui legalist...

"Un credincios pe genunchi vede mai departe decat un filozof în vârful picioarelor..."

"Dumnezeu nu ne retrage o favoare, decât atunci când are de oferit o favoare şi mai mare."
bravera
Browser: MSIE 6.0

View Profile Email
« Reply #4 on: 19 March 2010 - 21:59.46 »

depinde cine si ce intelege prin libertinism... :D libertinism comparativ cu ce?
Iedidia

View Profile
« Reply #5 on: 19 March 2010 - 23:25.04 »

Definiţia din DEX: LIBERTINÍSM s.n.Comportare, viață de libertin; desfrâu, destrăbălare, libertinaj. – Libertin + suf. -ism.

Aşadar, libertinismul prin definiţie este o stare de rebeliune... din această cauză îşi are originea în acel care a exprimat pt. prima dată o astfel de stare împotriva Creatorului, adică Satan.

Însă libertinismul nu trebuie confundat în nici o împrejurare cu individualitatea...

Individualitatea este darul suprem al Creatorului pt. creatură...

Prin urmare:
Libertinism=Rebeliune
Individualitate=Libertate

Şi asta deoarece libertatea înseamnă "liberarea de stăpânirea altora sau de împrejurări restrictive. Din punct de vedere etic şi filozofic, ea este puterea care locuieşte în fiecare fiinţă dotată cu raţiune prin care alege şi decide personal, în mod spontan şi voluntar, pe ce cale vrea să meargă în armonie cu judecata şi cu motivele individuale."

Şi acum ar trebui să ne întrebăm: Ce este libertatea religioasă?

bravera

View Profile Email
« Reply #6 on: 15 March 2010 - 10:30.14 »

asa...acum putem discuta aici despre libertate religioasa,libertinism si ce mai doriti pe acest subiect 69
bravera

View Profile Email
« Reply #7 on: 20 March 2010 - 08:20.15 »

acuma revenind la libertinism,nu stiu altii cum sunt,dar eu...cand observ anumite lucruri care se intampla sub egida sfinteniei,si prea nepotrivit folositului motto cum ca trebuie sa fim total diferiti de lume respingand astfel si lucrurile bune pe langa cele rele...eu,dupa cum probabil a/ti vazut.,reacionez :D si imi spun parerea chiar daca am de luptat cu preudecati.. 10 daca asta inseamna libertinism...cred ca eu ma incadrez aici
mihai dumitru

În căutarea luminii...

Browser: Firefox 3.6

View Profile Email
« Reply #8 on: 20 March 2010 - 08:23.32 »

mai exact?
mihai dumitru

În căutarea luminii...

View Profile Email
« Reply #9 on: 20 March 2010 - 08:30.40 »

Părerea mea:
Libertate religioasă este dreptul oricărui om de a se închina conform propriilor alegeri. El alege modul, timpul ,locul, subiectul, nefiind sub impunerea unui statut alcătuit de altcineva.
Închinarea cred că devine autentică în măsura în care credinciosul îşi deschide inima fără rezerve, potrivit cunoaşterii sale.
Iedidia

View Profile
« Reply #10 on: 20 March 2010 - 11:05.05 »

Mihai, cu alte cuvinte tu spui ceva de genul:
Libertatea religioasă este libertatea omului de a face alegeri personale şi de a decide singur calea după care vrea să meargă, în ce priveşte datoria faţă de Creatorul lui, precum şi modul după care această datorie trebuie adusă la îndeplinire.

Şi dacă acesta este adevăru... dacă aceasta este cu adevărat libertatea religioasă... atunci la acest capitol avem foarte multe de discutat şi clarificat... iar prima mea întrebare către voi toţi este aceasta:
Care dintre denominaţiunile sau organizaţiile bisericeşti de astăzi respectă dreptul acesta în mod deosebit în practică?

Iedidia

View Profile
« Reply #11 on: 20 March 2010 - 11:17.12 »

Faptul că cineva îşi ia curajul de a spune adevărul atunci când alţi cu bună ştiinţă sau din necunoştinţă o calcă în picioare nu înseamnă că el este libertinist... Libertinismul prin definiţie este o stare de rebeliune... însă un astfel de om nu este un rebel, ba din contră...

Iedidia

View Profile
« Reply #12 on: 20 March 2010 - 11:21.07 »

Am să postez şi aici definiţia şi diferenţa dintre libertinism şi individualitate...

Definiţia din DEX: LIBERTINÍSM s.n.Comportare, viață de libertin; desfrâu, destrăbălare, libertinaj. – Libertin + suf. -ism.

Aşadar, libertinismul prin definiţie este o stare de rebeliune... din această cauză îşi are originea în acel care a exprimat pt. prima dată o astfel de stare împotriva Creatorului, adică Satan.

Însă libertinismul nu trebuie confundat în nici o împrejurare cu individualitatea...

Individualitatea este darul suprem al Creatorului pt. creatură...

Prin urmare:
Libertinism=Rebeliune
Individualitate=Libertate

Şi asta deoarece libertatea înseamnă "liberarea de stăpânirea altora sau de împrejurări restrictive. Din punct de vedere etic şi filozofic, ea este puterea care locuieşte în fiecare fiinţă dotată cu raţiune prin care alege şi decide personal, în mod spontan şi voluntar, pe ce cale vrea să meargă în armonie cu judecata şi cu motivele individuale."

mihai dumitru

În căutarea luminii...

View Profile Email
« Reply #13 on: 20 March 2010 - 11:40.25 »

Nu prea cunosc vreuna din cele ce le văd (cunosc)...
Poate mă ajută cineva...
Martin Luther

View Profile WWW Email
« Reply #14 on: 20 March 2010 - 15:06.34 »

Conceptul de biserica si libertate religioasa se exclud reciproc. Nu pot sta impreuna din motive foarte lesne de inteles.  Libertatea religioasa acorda sine die cuiva dreptul de a crede si se manifesta cum doreste, potrivit convingerilor sale religioase. Notiunea de biserica dimpotriva, este subjugata unui set de reguli interne,crezuri, doctrine, ritualuri etc... carora individul trebuie sa li se supuna inainte de a deveni membru in respectiva biserica. Este nemaivazut si nemaintalnit ca cineva sa devina membru in oricare biserica, cult, asociatie, fara ca sa faca un legamant(de orice fel ar fi el) prin care adera la invataturile respectivei biserici. Daca mai tarziu, in virtutea libertatii religioase, individul nostru reneaga vreuna din dogmele acceptate la inceput si sustinute de majoritate, el se autoexclude din acea organizatie.

Este foarte confortabil sa duci o viata religioasa in umbra vreunei organizatii, biserici. Dar a incerca sa traiesti cu Dumnezeu intr-o independenta absoluta de oameni si orice sistem religios, precum Enoh; Avraam, Iosif, Daniel, Ioan Botezatorul , Isus, si multi altii constituie culmea maturitatii spirituale si aflarea absolutei libertati.
   Este foarte

mihai dumitru

În căutarea luminii...

View Profile Email
« Reply #15 on: 20 March 2010 - 16:35.15 »

continua, n-ai terminat postarea!
Ai solutii?
Iedidia

View Profile
« Reply #16 on: 20 March 2010 - 20:30.20 »

Conceptul de biserica si libertate religioasa se exclud reciproc. Nu pot sta impreuna din motive foarte lesne de inteles.  Libertatea religioasa acorda sine die cuiva dreptul de a crede si se manifesta cum doreste, potrivit convingerilor sale religioase. Notiunea de biserica dimpotriva, este subjugata unui set de reguli interne,crezuri, doctrine, ritualuri etc... carora individul trebuie sa li se supuna inainte de a deveni membru in respectiva biserica. Este nemaivazut si nemaintalnit ca cineva sa devina membru in oricare biserica, cult, asociatie, fara ca sa faca un legamant(de orice fel ar fi el) prin care adera la invataturile respectivei biserici. Daca mai tarziu, in virtutea libertatii religioase, individul nostru reneaga vreuna din dogmele acceptate la inceput si sustinute de majoritate, el se autoexclude din acea organizatie.

Libertatea religioasă aşa cum a fost ia definită mai sus nu are nimic de aface cu bisericile sau denominaţiunile de pe Terra. Ceea ce tu descrii aici că fac Bisericile se numeşte despotism bisericesc... Tocmai din această cauză nu cred că va exista cineva care în mod onest să poată avea pretenţia că biserica de care aparţiene şi al cărei membru este respectă această libertate religioasă aşa cum am definit-o mai sus şi aşa cum este ea în adevăr...

bravera

View Profile Email
« Reply #17 on: 21 March 2010 - 09:18.40 »

stati putin...libertatea religioasa se refera la acel cadru de siguranta oferit de societate oricarui cult de a se manifesta si de a se inchina conform convingerilor pe care la are...adica noi astazi ne bucuram de libertate reliigoasa pt ca ne putem desfasura serviciile de cult asa cum dorim .La ce se refera Marthin Luther tine de libertatea de constiinta si aceasta se manifesta la nivel individual.Libertatea de constiinta este data de Dumnezeu oricarui om si se refera la dreptul de a crede orice considera ca este bine.Libertatea de constiinta este cea care ne diferentiaza de exemplu pe noi,din cadrul aceleiasi biserici.Desi in mare toti am aderat la aceleasi principii,ceea ce diferentiaza felul in care ne imbracam,felul in care ne petrecem timpul,felul in care ne raportam la anumite aspecte sau situatii este libertatea de constiinta.Deocamdata eu asa vad lucrurile,dar sunt deschisa oricarei sugestii smile
bravera

View Profile Email
« Reply #18 on: 21 March 2010 - 09:19.56 »

in legatura cu acest subiect s/a deschis un topic special asa ca va invit sa postati smile
Iedidia

View Profile
« Reply #19 on: 21 March 2010 - 11:10.36 »

stati putin...libertatea religioasa se refera la acel cadru de siguranta oferit de societate oricarui cult de a se manifesta si de a se inchina conform convingerilor pe care la are...adica noi astazi ne bucuram de libertate reliigoasa pt ca ne putem desfasura serviciile de cult asa cum dorim .La ce se refera Marthin Luther tine de libertatea de constiinta si aceasta se manifesta la nivel individual.Libertatea de constiinta este data de Dumnezeu oricarui om si se refera la dreptul de a crede orice considera ca este bine.Libertatea de constiinta este cea care ne diferentiaza de exemplu pe noi,din cadrul aceleiasi biserici.Desi in mare toti am aderat la aceleasi principii,ceea ce diferentiaza felul in care ne imbracam,felul in care ne petrecem timpul,felul in care ne raportam la anumite aspecte sau situatii este libertatea de constiinta.Deocamdata eu asa vad lucrurile,dar sunt deschisa oricarei sugestii smile

Mă văd nevoit să răspund deocamdată tot în acest topic până când cineva dintre administratori va muta postările în topicul amintit de tine...

"...libertatea religioasa se refera la acel cadru de siguranta oferit de societate oricarui cult de a se manifesta si de a se inchina conform convingerilor pe care la are...adica noi astazi ne bucuram de libertate reliigoasa pt ca ne putem desfasura serviciile de cult asa cum dorim " spui tu...
Este adevărat, însă adevărata libertate religioasă este mai mult decât atât... dacă statul recunoaşte (deocamdată) şi acceptă ca fiecare denominaţiune să îşi practice nestingherită credinţa în Dumnezeu, cu atât mai mult ar trebui ca fiecare biserică, cult, denominaţiune să recunoască şi să practice acest lucru... şi aici cred că intervine Martin Luther, iar ceea ce vrea el să evidenţieze aşa cum eu am înţeles din cele scrise de el este că deşi statul respectă libertatea religioasă în dreptul fiecărei biserici, bisericile în cadrul lor nu o respectă faţă de membri ei... iar acest lucru se demonstrează prin argumentul amintit de Martin Luther...

Acest gând de altfel îl regăsim şi în adventismul timpuriu care pt. destul de multă vreme sa ferit să facă un set de credinţe şi crezuri prin care mai apoi să accepte sau să respingă pe cineva din sânul ei... Iată cum gândeau ei:
Loughborough spunea:
"Primul pas spre apostazie este alcătuirea unui crez, spunându-ne ce ar trebui să credem.
Al doilea este când se face din acel crez un test de calitate a membrului.
Al treilea este probarea membrilor prin acel crez.
Al patrulea, să fie declaraţi ca eretici aceia care nu cred conform acelui crez.
Şi al cincilea, începerea persecuţiei împotriva unora ca aceştia."

Pages: [1] 2 3   Go Up K-Detection Mod © 2006, kupus.org K-Team
  Print  

Jump to:  

Miscarea de Reforma - Forum AZSMR - Forum Adventist Reformist - Forum Reformist - Forum AZS-MR Tineri AZSMR - Tineri Adventisti Reformisti - Tineri Reformisti - Tineri AZS-MR