ForumAZSMR.Net
24 May 2012 - 00:00.20 *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
Utilizatorii ForumAZSMR.Net au, printre altele, obligatia sa evite limbajul prescurtat/stricat gen SMS (IRC etc.) Ex.: "knd" in loc de "cand", "ji" in loc de "si". Alte informatii in REGULAMENT.

Home Gallery Calendar Search Members Contact Help Login Register   *
Noutati pe forum
[10 May 2012 - 23:04.10]

[09 May 2012 - 10:53.40]

[08 May 2012 - 12:00.31]

[05 May 2012 - 12:17.22]

[05 May 2012 - 08:33.38]

[01 May 2012 - 23:14.56]

[18 April 2012 - 13:13.33]

[15 April 2012 - 14:15.10]

[15 April 2012 - 14:13.00]

by seby
[15 April 2012 - 13:33.52]
Noutati in playlist
Noutati in album
Imagini:

Titlu: Aspen, April 2011
Autor: Davieboy

Pe la noi ivitu-s-au chipurile unor vestitori de prim?var?...
Titlu: Semnele prim?verii
Autor: Alex Dumitru

Vineri, Studiu - Sora Barbara Monteiro
Titlu: Priorit??i n ajun
Autor: pollianna

Comentarii:
Promo
www.aievea.net
Agenda electronica, Software biblic, Prezentari Power Point, Muzica, Articole, Carti, Subiecte uimitoare, Semne de carte, Wallpapers etc.
www.azsmrebenezer.net
Comunitatea româna Eben-Ezer (Soci, Italia).
www.restvegan.lx.ro
Restaurantul vegetarian Cris din Oradea va ofera mancare gustoasa si sanatoasa si curs gratuit de nutritie.
www.azsmr-moldova.ro
Site-ul conferintei Moldova a adventistilor de ziua a saptea - miscarea de reforma.
Bensoft Telecom - furnizor de servicii internet si telefonie
"Nimeni NU trebuie să fie grabnic să intre în controverse, ci ar trebui să povestească în mod simplu
POVESTEA IUBIRII LUI ISUS."
(Ellen G. White, "Evanghelizarea", pag. 355)
Biserica adventist-reformista din Milano, Italia
Poll
Question: Este Dumnezeu deasupra Legii Sale?
Nu, Legea Sa este chiar copia caracterului Sau - 4 (57.1%)
Da, Dumnezeu este Suveran si are dreptul sa faca ce vrea . Nimeni nu-i poate cere vreo explicatie. - 0 (0%)
Nu, insa in privinta poruncii a 6-a , el da viata, El are si dreptul sa o ia. - 1 (14.3%)
Pur si simplu nu stiu. - 2 (28.6%)
Total Voters: 6

Subject Statistics
Topic: Caracterul lui Dumnezeu- Iubire infinita sau Infractor cosmic? Replies: 89 piece
Read 7116 times 0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
Pages: 1 ... 3 4 [5]   Go Down
  Print  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Author Topic: Caracterul lui Dumnezeu- Iubire infinita sau Infractor cosmic?  (Read 7116 times)
0 Members and 3 Guests are viewing this topic.
Martin Luther

Browser: Firefox 3.6.3

View Profile WWW Email
« Reply #80 on: 02 May 2010 - 22:31.39 »

Dacă în marea controversă, ce se desfășoară sub privirile atente ale universului, Dumnezeu va fi găsit că folosește o singură acțiune teroristă, de nimicire, de folosire a forței împotriva opozanților Săi, cauza Lui este pierdută, și mai bine îl spulbera pe Satana înainte de a-i veni în cap ideile criminale care i-au marcat existența.

Dacă locuitorii planetei Pământ pot fi câștigați de partea neprihănirii prin teroare, nu era mai înțelept, și folositor, ca Eva să primească o palmă peste gură de la îngerul ei păzitor, în clipa când s-a apucat să iscodească meritele pomului interzis?

Miza marii controverse nu este puterea brută, forța ca argument într-o discuție despre autoritate și drept. Miza este legea fundamentală a creației: Poate supraviețui o civilizație deconectată de la izvorul vieții? Care este rezultatul, consecința firească a respingerii părtășiei de natură divină? Este deconectarea singurul motiv pentru suferință și moarte? Este moartea veșnică, moartea a doua, consecința deconectării de la izvorul vieții? O civilizație clădită pe principiile nelegiuirii se nimicește singură, sau este nevoie de o intervenție din afară?

Prin insistența că Dumnezeu va interveni să nimicească rebeliunea lui Satana, nu facem decât să susținem teoria diavolului, că păcatul nu omoară pe nimeni. Este cel mai definitoriu element care transformă pe cineva din slujitorul lui Dumnezeu în profetul lui Baal.

Dacă Dumnezeu ar interveni prin forță brută în treburile omenirii, tot universul ar fi convins că diavolul a avut dreptate, că guvernarea nelegiuirii este viabilă, și că fără intervenția lui Dumnezeu ea ar prospera, ar evolua până la perfecțiune. Și ar rezolva problema morții, așa cum spunea recent un pastor adventist. Dar nu avem fericirea asta, deoarece se amestecă Dumnezeu, trimițând grindină, asteroizi și alte jucării secrete din arsenalul Lui, spre a ne constrânge să trecem de partea Lui.

Frumoasă viziune despre dragostea jertfitoare…

Poporul acesta confuz stă cu gura căscată la învățătorii lui, care îi spun că Dumnezeu va trimite plăgile, grindina și asteroizii, spre a devasta lumea frumoasă pe care ne căznim să o construim, și de care suntem mândri. Același popor va sta odată, după mileniu, cu gura căscată la Baal, întrebându-se ceea ce acum nu reușește să se întrebe: „Acesta este omul care făcea să se cutremure pământul și zguduia împărățiile, care prefăcea lumea în pustiu, nimicea cetățile și nu dădea drumul prinșilor lui de război?” (Isa 14:16-17).

Va fi prea târziu, dar vor înțelege, totuși, că nu Dumnezeu prefăcea lumea în pustiu cu asteroizii Lui, și că nu El nimicea cetățile. Vor înțelege că nu El „îngrozea” pământul, și că „strălucirea măreției Lui” era dragostea jertfitoare dusă până la extrem, pe care diavolul și acoliții lui au pervertit-o dincolo de recunoaștere.

Nu ar fi mai folositor pentru toată lumea dacă ne-am întreba serios, încă de pe acum, cine este cel care „îngrozește” pământul?
Report to moderator   Logged

Iedidia

"Pot totul în Hristos care mă întăreşte."

Browser: Firefox 3.0.19

View Profile
« Reply #81 on: 02 May 2010 - 22:38.28 »

Iedidia, nu te mai simti asa lezat dintr-odata ca nu inteleg de ce te simti asa. Cu ce cuvinte te-am jignit? 39 39  Nici prin cap nu mi-a trecut sa fac asa ceva, ptr ca nu obisnuiesc, numa cunosti. Chiar daca altii au pareri contrare cu ale mele...sunt bineveniti discutiei. Si tu de asemenea.
smile Chiar dacă tu nu poţi să observi că răspunsurile tale sunt atât de cinice încât pot să devină la un momendat jignitoare asta nu înseamnă că ele nu sunt în realitate aşa... Dar nu îţi face griji, chiar nu mă supăr... iar dacă pt. un moment mă simt "lezat" îmi trece repede...  smile

Daca te deranjeaza ca am dreptate...
smile
Sunt cateva versete cheie in Biblie care mie mi-au atras atentia in mod deosebit impreuna cu destule citate din SP in care EGW il demasca pe Nimictorul ca fiind Satan, si nu Dumnezeu. Din pacate aceste citate din Sp nu le am acum cu mine. Insa din Biblie ti-am oferit 3 versete interesante din Apoc 13, Isaia 14 si 2 tesaloniceni 2, ca sa nu mai zic intamplarea arhicunoscuta cu Iov, din care reiese cat se poate de clar ca SI  Satana poate sa aduca calamitati pe pamant, foc din cer etc, inaintea oamenilor. Avand in vedere acest lucru de ce sa nu cred ca plagile de la final vor fi aduse chiar de el si nu de Dumnezeu? Doar ptr ca in descrierea biblica sunt descrisi niste ingeri care arunca pe pamant niste potire? Nu cumva prin aducerea plagilor(atunci cand ingerii protectori din Apoc 7,1-3 se retrag de pe pamant) demonii urmaresc chiar pregatirea scenei ptr aparitia Antihristului? Eu chiar asta cred.
   Eu cred ca atunci cand ingerii protectori ai lui Dumnezeu se vor retrage, cand harul se va inchide ptr oameni, demonii vor avea enorma putere si libertate de actiune...ori aceasta credinta a mea este bazata pe SP, in speta pe Tragedia veacurilor. Inseamna asadar ca daca SI  Dumnezeu aduce atunci calamitati pe pamant, cei doi se iau de mana frumos si conlucreaza impreuna spre nimicirea pacatosilor. Tu asta crezi?

Exact asta cred şi eu şi încerc din tot dinadinsul să te fac să înţelegi... eu nu cred că Dumnezeu este Nimicitorul în nici o circumstanţă... dacă Dumnezeu ia viaţa cuiva asta nu Îl face Nimicitor... Cine poate pune la îndoială dreptatea după care Dumnezeu judecă lucrurile? Eu cred că indiferebt de ce face Dumnezeu ceea ce El face este întodeauna binele suprem şi este izvorât dintr-o dragoste pe care noi muritorii nici măcar nu am visat-o vreodată... Cred că deficienţa ta de înţelegere se datorează faptului că judeci lucrurile coborândul pe Dumnezeu undeva în sfera omenescului, infinitiul în ceea ce este finit...

Cât priveşte cele şapte potire eu înţeleg că ele sunt poruncite de glasul Celui ce şade în Templu şi ele reprezintă "mânia lui Dumnezeu." Iar mai târziu după ce această poruncă a Celui ce şade în Templu este adusă la împlinire, îngerul şi altarul (orice ar semnifica acest altar) apoobă cu desăvârşire această judecată a lui Dumnezeu...

"Un credincios pe genunchi vede mai departe decat un filozof în vârful picioarelor..."

"Dumnezeu nu ne retrage o favoare, decât atunci când are de oferit o favoare şi mai mare."
Martin Luther

Browser: Firefox 3.6.3

View Profile WWW Email
« Reply #82 on: 06 May 2010 - 19:40.38 »

Nu mai are nimeni nici-o idee despre plagi? Decat Iedidia? Sa inteleg ca sunteti toti de acord cu el? Plagile sunt asadar aduse de Dumnezeu, nu? Nu mai exista sub nici-o forma nici-o varianta...nici-o alta posibilitate...sau nu pasioneaza pe nimeni subiectul asta. Decat pe mine...

Iedidia

"Pot totul în Hristos care mă întăreşte."

Browser: Firefox 3.0.19

View Profile
« Reply #83 on: 06 May 2010 - 23:02.17 »

Nu mai are nimeni nici-o idee despre plagi? Decat Iedidia? Sa inteleg ca sunteti toti de acord cu el? Plagile sunt asadar aduse de Dumnezeu, nu? Nu mai exista sub nici-o forma nici-o varianta...nici-o alta posibilitate...sau nu pasioneaza pe nimeni subiectul asta. Decat pe mine...

9

"Un credincios pe genunchi vede mai departe decat un filozof în vârful picioarelor..."

"Dumnezeu nu ne retrage o favoare, decât atunci când are de oferit o favoare şi mai mare."
Martin Luther

Browser: Firefox 3.6.7

View Profile WWW Email
« Reply #84 on: 23 July 2010 - 20:25.50 »

Reintorcandu-ne la tema despre cum e Dumnezeu in realitate, as vrea sa va aduc in atentie un episod din viata intamplat acum vreo 5--6 ani, care mi-a schimbat foarte mult conceptia despre felul in care trebuie interpretata biblia, si cum trebuie inteles Dumnezeu in lumina noua cre vine de la cruce.
Eram pe vremea cand studiam paralel solia 1888 cu caracterul lui Dumnezeu. Ajunsesem impreuna cu prietenii mei din biserica(aceia 5 care au fost exclusi ptr trinitate)la concluzia ca ori Biblia este foarte gresita in modul in care il prezinta pe Dumnezeu ...ori este adevarata si avem de-a face cu un D-zeu capricios, manios, gelos, care nu cunoaste deloc viitorul, reactia muritorilor in anumite circumstante samd...EGW face la un moment dat o afirmatie in care spune ca solia 1888 este "solia neprihanirii lui Hristos in legatura cu legea". Asadar in legatura cu legea...care lege? m-am intrebat...Desigur, cea morala, a celor 10 porunci, despre asta se vorbise in alocutiunile lui J&W la Mineapolis.
Daca neprihanirea lui Isus , care reflecta de altfel caracterul Tatalui sau este " in legatura" cu legea morala...deductia care urma era simpla: Dumnezeu, oricat ar fi el de tare si mare, se supune aceleiasi legi. Nu este deasupra ei, ca un tiran aspru care stie numai sa dea ordine si sa execute fara mila pe cine calca prescriptiile ei in timp ce El poate sa calce cand si cum vrea acele porunci numai ptr ca este...seful. In sprijinul acestei noi descoperiri veneau nenumarate citate EGW , mai ales dupa 1888, cand ea spunea raspicat ca Dumnezeu nu foloseste constrangerea asupra dusmanilor sai, iar legea celor 10 porunci este o copie, transcriere, imagine ...etc...a caracterului sau. Bineinteles, destul de palida, pe intelesul nostru omenesc, dar o transcriere...O umbra.
BUN, bun, dar interveneau nenumarate episoade din VT care rasturnau munca noastra intru "apararea " imaginii de Dumnezeu pasnic, nonviolent. Ca de ex episodul cu cele 10 plagi din Egipt.

Cfm raportului biblic, Dumnezeu intepeneste grumazul lui Faraon, il impietreste...pe intelesul nostru il face sa devina mandru..si dupa cum stim, mandria merge inaintea pieirii. oK...daca aceasta pieire ar fi venit ca urmare a inveninarii de catre proprii sai acoliti, mai treaca-mearga...dar in biblie sta clar relatat ca Dumnezeu trimite asupra egiptului cate-n luna si-n stele ptr ca Faraon nu se pocaia...Ceva nu se potrivea. Aveam doar citate EGW care sa spuna ca asa ceva Dumnezeu n-ar face, dar nu in raportul biblic repectiv. Munca noastra parea sortita esecului iar puzzle-ul despre respectiva celebra intamplare prea greu de alcatuit, si inca si in mod corect.
PANA intr-o zi cand am dat peste o piesa valoroasa, poate chiar doua: Exodul 12,23. bandit.gif

23. Cand va trece Domnul ca sa loveasca Egiptul, si va vedea sangele pe pragul de sus si pe cei doi stalpi ai usii, Domnul va trece pe langa usa si nu va ingadui Nimicitorului sa intre in casele voastre ca sa va loveasca.

Aha, foarte interesant...eu stiam din nenumaratele predici auzite pana atunci ca in plaga a 10-a insusi pasnicul Inger al Domnului, nimeni altul decat viitorul Mesia, a omorat milioane de oameni in noaptea aia. Ca sa si-i scape pe-ai lui,evreii. Acum insa, la o citire mai atenta, observam ca nu El i-a omorat pe egipteni ...ci NIMICITORUL. surprise.gif . El doar a mers in acea noapte pe strazile Egiptului, la pas cu acest Nimicitor, ca sa-l opreasca de a aduce prapadul si in casele iudeilor cu sangele pe portic. Deci nu DOMNUL lovea, ci Nimicitorul. Nu erau una si aceasi persoana,ba dimpotriva, unul mergea ca sa il controleze pe altul, ceva de genul: nu, nu aici e sange, nu vezi? SORRY...
Asta a spulberat dintr-un singur foc(verset) conceptia mea despre cine adusese de fapt plagile peste egipteni.Nu mi-a fost apoi deloc greu sa pun cap la cap piesele de puzzle ramase si sa ajung la anumite concluzii. Veresetul acesta atat de putin discutat se potrivea ca o manusa cu alte multe comentarii EGW in care ea afirma ca Dumnezeu nu aduce moartea, ci DOAR rascumparare, sanatate si viata.
La ora actuala cred cu tarie ca doar primele doua plagi au fost aduse de Dumnezeu, restul de Diavolul. Cand vrajitorii lui Faraon afirma siguri pe ei ca...incepand din plaga a treia...este" chiar degetul lui Dumnezeu"(si asta e o alta cheita secreta)...asta nu inseamna ca trebuie sa ii si cred, nu? "Frumoasa" diversiune satanica, aratand cu degetul spre Dumnezeu si slujitorul acestuia, Moise...cand de fapt, toate belelele urmatoare le aduce chiar el, ZGUDUITORUL imparatiilor omenesti si NIMICITORUL cetatilor (VEZI Isaia 14,16-17)....
Desigur...ma veti intreba, asa cum m-am intrebat si eu...ce cauta atunci Moise in toata povestea asta daca de fapt nu el, si nici Dumnezeu nu aduce plagile? Pai aparitiile sale enervante din cale-afara inaintea Faraonului aveau exact scopul ca sa salveze, sa avertizeze, sa apeleze la ultima notiune de constiinta din inima acelui faraon mandru. Chiar daca Moise habar n-avea ca plagile le aduce in realitate altcineva, porunca lui Dumnezeu repetata mereu si mereu " Du-te inaintea faraonului si spune-i..." este tocmai o dovada de bun simt ca Dumnezeu NU DOREA acele urgii. Nu dorea ca ele sa reduca la ruine un imperiu atat de prosper ca cel egiptean. Nu dorea moartea a milioane de oameni in schimbul salvarii poporului sau. Altfel ce rost are sa-ti instiintezi inamicul nr 1 al copiilor tai?
Dar ca asa a ajuns sa fie scris pe paginile scripturii de unul care nu stia ce se intampla de fapt in spatele cortinei, aia e altceva. Nu e vina lui si nici a lui Dumnezeu. Dumnezeu l-a lasat pe Moise sa scrie cum crezut el de cuviinta, stiind ca intr-o zi adevarul va iesi oricum la suprafata, dar nu inainte de vreme...

mihai dumitru

În căutarea luminii...

Browser: Chrome

View Profile Email
« Reply #85 on: 23 July 2010 - 21:43.03 »

Pe mine m-a uimit admirativ azi , când mergeam cu masina si ascultam psalmii, cum Dumnezeu a îngăduit ca un anume David sau alți cântăreți influenti să aștearnă pe papirus versuri despre caracterul Său, DUPĂ CUM LE VENEA LOR MAI BINE SĂ CREADĂ, DUPĂ SITUAȚIILE PRIN CARE TRECEAU...
 Dacă erau scăpați si le mergea bine ... Domnul purta de grijă celor buni, făcea dreptate celor nedrepți, etc.
dacă erau stressați de amenințarea inamică, imediat Dumnezeu trebuia să fie trezit să facă dreptate, să fie convins că e cazul să intervină, să deosebească lucrurile,...
Dacă privești din acest p.d .v. nu îți vine a crede cât de ciudat îl vedeau unșii Domnului , și prin ei poporul Domnului...Și prin ei multi dintre noi...
benibuzdugan
*
Browser: Firefox 3.6.8.NETCLR3.5.30729

View Profile WWW Email
« Reply #86 on: 25 July 2010 - 02:58.35 »

La subiectul caracterului lui Dumnezeu aş adăuga următoarele: Dumnezeu este un "prizonier al neprihănirii", El nu poate face nici un rău, nimic rău. De asta e Dumnezeu şi e bun. Citesc în 1 Cor. 13 descrierea Lui, văd descoperit în viaţa lui Hristos caracterul Tatălui. Slava lui Dumnezeu, care constă de fapt în caracterul său, e IUBIREA DESĂVÂRŞITĂ. Aceasta nu poate aduce moartea, prin definiţie. Dacă cineva va muri, va fi pentru că a ales deliberat să se desprindă de Sursa Vieţii. Cred că, practic, va fi o uriaşă sinucidere colectivă datorată nebuniei, în urma desoperirii că nu a existat nici un motiv pentru a te despărţi de Dumnezeu. E de fapt ducerea la maximum a ideii cu "cărbunii aprinşi pe capul cuiva", cu diferenţa că atunci nimeni nu se va mai pocăi, ci creierul nu va mai rezista descoperirii inutilităţii şi prostiei păcatului, în faţa dragostei şi neprihănirii totale.

Acum, pe cei ce spun că Dumnezeu nu neapărat omoară, dar "permite moartea", sau diversele variante ale acestor afirmaţii, variante care-l fac pe Dumnezeu câtuşi de puţin autorul moral al vreunei morţi din Univers, îi provoc cu următorul gând: pentru ce e Legea? Nu e un etalon moral al "gradului cuiva de neprihănire"? Ba da, altfel orice nelegiuire ar face Dumnezeu, aceasta nu ar mai fi păcat, fiind imediat "sfinţită" întrucât "a făcut-o El". Şi astfel Îl plasăm deasupra Legii. Dacă aţi fi citit în Biblie despre potop că ar fi fost opera lui Satana, i-aţi mai fi apărat acţiunea, spunând că "ce face, face bine, chiar dacă nu înţeleg"? Dar dacă se spune că "lui Dumnezeu i-a părut rău că a făcut pe om", automat acţiunea respectivă de genocid planetar (miliarde!) este "sfinţită" şi nu mai e declarată infracţiune. Ridicol... Tocmai de aici şi sintagma PRIZONIER AL NEPRIHĂNIRII, aplicată lui Dumnezeu.

Am o puternică presimţire că acest subiect se va transforma în curând în marea strigare, întrucât îi va separa pe închinători în două tabere: cei ce se închină lui Baal şi cei ce l-au cunoscut în sfârşit pe Tatăl...

(Apropo: marea strigare ar putea fi foarte bine să "sune" mai întâi pentru biserică, chemând-o la "nuntă", similar "strigătului de la miezul nopţii - Iată, Mirele vine!") Aştept păreri.
Martin Luther

Browser: Firefox 3.6.8

View Profile WWW Email
« Reply #87 on: 25 July 2010 - 20:41.26 »

Tocmai de aici şi sintagma PRIZONIER AL NEPRIHĂNIRII, aplicată lui Dumnezeu.

De aici,... de unde? E produs de sorginte proprie expresia...sau vreun citat ceva?
   IN rest sunt de acord cu argumentatia ta, ca daca Dumnezeu nu s-ar supune la randul sau unei legi, atunci am avea de-a face cu cel mai monstruos criminal si infractor cosmic posibil, unul care pentru ca asa gaseste el cu cale, face genocide planetare si acestea sunt denumite genocide "sfinte"...
  Si eu am aceasi presimitre ca si tine , ca evenimentele finale vor fi declansate de tema caracterului lui Dumnezeu, nicidecum a sambetei sau duminicii. Pare mai logic si mai actual.

P.S. despre potop  nu cred ca a fost actiunea lui Dumnezeu, dar nici a lui Satana. Ci a fost provocat de om, ca si actuala incalzire globala. Mi se pare varianta cea mai de bun simt. Insa e posibil sa ma si insel.

Martin Luther

Browser: Firefox 3.6.10

View Profile WWW Email
« Reply #88 on: 16 October 2010 - 16:08.41 »

cat despre pedepse, pesemne nu citim aceeasi Biblie... ia vezi daca gasesti bucatile astea la tine (iertare ca dau citate atat de ample, dar incerc sa evit acuzatii de proof texting sau scoatere de context)

Ba citim aceeasi biblie, dar o interpretam diferit. Nu te acuz nici de proof texting nici de scoatere din context nici de vreo alta metoda exegetica. Te acuz insa ca nu citesti toate acele versete pe care mi le-ai oferit in lumina orbitoare care vine din exemplul lui Isus. Ori Dumnezeu s-a schimbat din vechiul pana in n Testament in mod radical, ori  sucesc cum vreau textul biblic ca sa iasa ce vreau eu. SI cand zic "eu " nu ma refer la mine, desigur... 10
    Dar ca intotdeauna, eviti intreabarea directa care ti s-a adresat: Unde pacatelor vezi tu la Isus Hristos, adevarata si desavarsita( atat ca putea duce omul atunci) reprezentare despre Dumnezeu vreo actiune punitiva impotriva omului, fie el cel mai rau posibil? Pai tu imi citezi mie versete din epoca de piatra (Deuteronomul) cand poporul lui Dumnezeu era un trib salbatic tocmai dat jos din copaci? Acolo Dumnezeu comanda si taierea mainii cuiva daca acel cineva il apuca pe altcineva de partile intime in timpul vreunei incaierari...ASta e dumnezeul tau? Scuza-ma, am pretentii mai mari de la tine...
   Dumnezeul meu este Isus Hristos. SI nu am sa vad la el nici macar vreo atitudine de condamnare la adresa pacatosului, d-apai de traznire cu fulgere, despicari de pamant si alte inventii "sfinte". In viziunea mea, si bazata pe alte texte biblice( si nu putine, sa stii) e ca moartea,boala si blestemul, pedeapsa si suferinta de orice gen ar fi ea, nu are nicidecum de-a face cu Dumnezeu, ci sunt ori consecintele pacatelor omului respectiv(Romani 6,23,Ezechiel 18,26 up si 18,30-32), ori consecintele aflarii pe o planeta aflata in mijlocul controversei dintre bine si rau( vezi cazul Iov).

In acest sens, versetele pe care le-ai citat din VT nu sunt altceva decat o caricatura despre adevaratul Dumnezeu, caricatura grosolana determinata de conceptia tribala pe care le aveau despre Dumnezeu. Intre timp, traim in anul 2010 si nu mai "incalzesc" respectivele versete. AA, poate ma mai "incalzesc" doar la propriu cand vad cum un om inteligent ca tine nu reuseste deloc sa vada diferenta enorma intre dumnezeii VT si NT. Si dintre epoca depiatra si epoca internetlui...

Martin Luther

Browser: Firefox 3.6.10

View Profile WWW Email
« Reply #89 on: 20 October 2010 - 12:39.39 »

nu vreau sa raspund pripit; cred ca Dumnezeu e cel ce ii tine pe toti oamenii in viata in ciuda faptului ca ar trebui sa moara; si ca e interesul Diavolului sa ii omoare cat mai repede pe oameni, ca sa nu se 'impace cu Dumnezeu; asa ca, daca Dumnezeu isi retrage ocrotirea, oamenii sunt omorati de Diavol; suna coerent dpdv logic; dar tocmai retragerea ocrotirii se poate numi pedeapsa;

E foarte adevarat ce zici. NUmai ca daca descoperim cumva vreun mecanism prin care aceasta retragere a ocrotirii nu este arbitrara, ci rezultatul cererii exprese a omului,natiunii, etc...atunci situatia se schimba, nu?

Un singur exemplu de meditat, deocamdata. Daca iona ii spune lui Dumnezeu in repetate randuri: "Mai lasa-ma ma in pace...vreau sa scap de fata Ta odata..." si apoi trece si la fapte, si pleaca departe de fata lui Dumnezeu, e vinovat D-zeu cu ceva ca Poseidon, zeul marii are libertatea totala sa agite marea si sa scufunde corabia?
  Si ptr conformitate cu aceasta idee, un pasaj absolut genial al EGW:
     "Satana lucrează şi prin elementele naturii, pentru a-şi strânge secerişul de suflete nepregătite. El a studiat secretele laboratoarelor naturii şi îşi foloseşte toată puterea pentru a controla aceste elemente atât cât îi îngăduie Dumnezeu. Când i s-a îngăduit să-l chinuiască pe Iov, cât de repede turmele, cirezile, robii, casele, copiii au fost distruşi, un necaz venind după altul ca într-o clipă. Dumnezeu este Acela care ocroteşte făpturile Sale şi le înconjoară pentru a le feri de puterea distrugătorului. Dar lumea creştină a dovedit dispreţ faţă de Legea lui Iehova; Domnul însă va face exact ce a spus - Îşi va retrage binecuvântările de la pământ şi-Şi va îndepărta grija ocrotitoare de la aceia care se răscoală împotriva Legii Sale, învăţându-i şi obligându-i şi pe alţii să facă la fel. Satana are stăpânire peste toţi aceia pe care Dumnezeu nu-i păzeşte în mod deosebit. El îi va favoriza şi îi va face pe unii să prospere pentru a aduce la îndeplinire planurile lui şi va aduce necazuri pentru alţii, făcându-i pe oameni să creadă că Dumnezeu este Acela care-i chinuieşte.
   În timp ce va apărea înaintea copiilor oamenilor ca un mare medic care le poate vindeca bolile, el va aduce boală şi dezastru, până acolo încât oraşele populate să fie aduse în stare de ruină şi părăsire. Chiar acum el este la lucru."

E foarte interesant felul in care vede ea retragerea ocrotirii lui Dumnezeu, si anume in legatura cu o lege(tam-tararam-tam-tam :D). Adica daca oamenii se supun acelei legi, totul ok. Cand nu se mai supun, bang...vine avionul si aterizeaza direct in birou la tine.
   Hai sa folosesc alt ex si mai plastic. Tribul Masai isi inchid noaptea vitele intr-un tarc cu tepi ca sa nu intre leul. Daca cumva( prin absurd sa zicem) vreo oaie " desteapta" gaseste vreo gaurica prin tarc si iese la iarba verde, e pastorul vinovat ca a mancat-o porma leul? Ar fi vinovat in czul in care nu ar fi vazut gaurica. Dar daca tocmai oaia a facut gaurica in zid? Atunci nu mai are nici-o vina nu?

Stim ca Satana, ca un leu fioros, urla pe-afara dand rotocoale non-stop si cautand sa ne inghita. Dar de ce dam vina noi pe Dumnezeu daca de buna voie si nesiliti de nimeni, ba chiar contra avertizarilor divine, topaim peste gard ca sa gustam si alte ierburi? Ca cei care au scris VT sau chiar si noul testament nu au inteles mecanismul asta ...mai treaca mearga, dar ca nu il intelegem noi astazi si nici nu vrem sa-l acceptam dupa ce ni se si explica, e cam rusinica, sa stii...

Pages: 1 ... 3 4 [5]   Go Up K-Detection Mod © 2006, kupus.org K-Team
  Print  

Jump to:  

Miscarea de Reforma - Forum AZSMR - Forum Adventist Reformist - Forum Reformist - Forum AZS-MR Tineri AZSMR - Tineri Adventisti Reformisti - Tineri Reformisti - Tineri AZS-MR