ForumAZSMR.Net
06 February 2012 - 09:34.23 *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
Acesta NU este un forum oficial al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea - Miscarea de Reforma.

Home Gallery Calendar Search Members Contact Help Login Register   *
Noutati pe forum
[Today at 09:15:03]

[Yesterday at 23:12:30]

[04 February 2012 - 22:36.38]

[03 February 2012 - 00:17.00]

[29 January 2012 - 22:58.47]

[29 January 2012 - 22:44.52]

[29 January 2012 - 22:38.16]

[29 January 2012 - 22:06.47]

[29 January 2012 - 20:08.30]

[29 January 2012 - 13:39.02]
Noutati in playlist
Noutati in album
Imagini:

Titlu: Aspen, April 2011
Autor: Davieboy

Pe la noi ivitu-s-au chipurile unor vestitori de prim?var?...
Titlu: Semnele prim?verii
Autor: Alex Dumitru

Vineri, Studiu - Sora Barbara Monteiro
Titlu: Priorit??i în ajun
Autor: pollianna

Comentarii:
Promo
www.aievea.net
Agenda electronica, Software biblic, Prezentari Power Point, Muzica, Articole, Carti, Subiecte uimitoare, Semne de carte, Wallpapers etc.
www.azsmrebenezer.net
Comunitatea româna Eben-Ezer (Soci, Italia).
www.restvegan.lx.ro
Restaurantul vegetarian Cris din Oradea va ofera mancare gustoasa si sanatoasa si curs gratuit de nutritie.
www.azsmr-moldova.ro
Site-ul conferintei Moldova a adventistilor de ziua a saptea - miscarea de reforma.
Bensoft Telecom - furnizor de servicii internet si telefonie
"Nimeni NU trebuie să fie grabnic să intre în controverse, ci ar trebui să povestească în mod simplu
POVESTEA IUBIRII LUI ISUS."
(Ellen G. White, "Evanghelizarea", pag. 355)
www.aievea.net :: Agenda electronica, Software biblic, Prezentari Power Point, Muzica, Articole, Carti, Subiecte uimitoare, Semne de carte, Wallpapers etc.
Subject Statistics
Topic: Ciocolata - prieten sau inamic? Replies: 4 piece
Read 2768 times 0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: [1]   Go Down
  Print  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Author Topic: Ciocolata - prieten sau inamic?  (Read 2768 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
ktalina27
**

Browser: Firefox 3.5.7

View Profile WWW
« on: 18 January 2010 - 15:23.42 »

Ciocolata - o delicatesă mult dorită!... Prezentă pe mese la dineuri ÅŸi simpozioane, la aniversări ÅŸi mese festive, ea înnobilează gustul produselor de cofetărie, oferindu-le multă fineÅ£e. Paleta largă de varietăţi o face să delecteze tot mai mult apetitul mereu în căutare al copiilor, bătrânilor ÅŸi - de ce nu? - al adulÅ£ilor, lăsând ca zâmbete de satisfacÅ£ie să se odihneasca pe feÅ£elor lor. Dar, este ciocolata, într-adevăr, un prieten al copiilor?
     Ce se ascunde sub staniolul lucios ÅŸi în spatele reclamelor provocatoare?
     Pentru a da un răspuns, vă invit la o incursiune prin paginile tratatelor de nutriÅ£ie, pentru a afla ce s-a scris ÅŸi se scrie despre ciocolată.
          CompoziÅ£ia chimică
     Printre componenÅ£ii importanÅ£i ai ciocolatei se numără metilxantinele. Cele mai cunoscute sunt: cofeina, teobromina ÅŸi teofilina, prezente în cafea, ceai ÅŸi ciocolată. Metilxantinele produc agravarea unor boli deja existente, cum sunt: bolile cardio-vasculare, afecÅ£iunile gastro-intestinale, alergiile, diabetul. Toate metilxantinele au fost asociate cu leziuni la nivelul cromozomilor ÅŸi cu apariÅ£ia de malformaÅ£ii congenitale la nou-născuÅ£i.
     Metilxantinele blochează activitatea unor enzime care au rol moderator asupra dezvoltării celulelor glandulare, adică nu le permit să se dezvolte excesiv. Odată scăpate de sub controlul acestor enzime, celulele glandelor se înmulÅ£esc excesiv, dând naÅŸtere chisturilor ÅŸi tumorilor fibromatoase.
     Principala metilxantină conÅ£inută în ciocolată este teobromina. Ea produce o stimulare excesivă a sistemului nervos central, insomnie, mâncărime localizată sau generalizată, stare de depresie ÅŸi anxietate.
     După cum ÅŸtim deja unii dintre noi, substanÅ£ele chimice conÅ£inute în cacao împiedică absorbÅ£ia calciului. Adesea, mamele obiÅŸnuiesc să adauge cacao ÅŸi zahăr în laptele copiilor, în speranÅ£a că aceÅŸtia îşi vor bea toată porÅ£ia de lapte ÅŸi, astfel, îşi vor spori aportul alimentar de calciu. De fapt, adaosul de cacao nu face altceva decât să determine ÅŸi pierderea unei părÅ£i din calciul pe care aceÅŸtia l-au primit din alte surse. Ciocolata conÅ£ine între 0,45-0,49% acid oxalic. Acidul oxalic se combină cu calciul formând un compus insolubil, oxalatul de calciu, care se elimină din corp ca atare, fără să poată fi absorbit. Prin urmare, acidul oxalic din cacao ÅŸi ciocolată acÅ£ionează ca un "măturător" al calciului din organism.
          ContaminanÅ£ii naturali ai ciocolatei
    Cea mai mare cantitate de cacao din producÅ£ia mondială se produce în ţări unde nivelul de igienă este foarte precar. Cei care recoltează păstăile arborelui de cacao le pun 3-8 zile la fermentat, depozitându-le în grămezi. ÃŽn acest interval, insecte, rozătoare ÅŸi alte vieÅ£uitoare miÅŸună în interiorul grămezilor. După cum se ÅŸtie, aceste zone au un climat cald ÅŸi umed, favorizând o floră ÅŸi o faună extrem de bogate. Când fermentaÅ£ia este la apogeu, temperatura urcă, favorizând dezvoltarea bacteriilor ÅŸi a mucegaiurilor. ÃŽn această perioadă, în boabele de cacao se pot produce cantităţi imense de aflatoxină, unul dintre cei mai puternici agenÅ£i cancerigeni cunoscuÅ£i.
     FermentaÅ£ia este absolut necesară pentru dezvoltarea gustului de ciocolată. După fermentaÅ£ie, boabele sunt uscate, prăjite ÅŸi măcinate, preparându-se aÅŸa-numitul "lichior" de ciocolată, de consistenÅ£a smântânii. In acest stadiu, contaminanÅ£ii bacterieni se înmulÅ£esc ÅŸi mai mult. Pentru că atât zahărul cât ÅŸi grăsimea au tendinÅ£a să exsudeze, adică să iasă la suprafaÅ£a ciocolatei, se adaugă aditivii care să prevină acest fenomen.
     De asemenea, grăsimile din ciocolată sunt expuse râncezirii. Pentru a le conferi rezistenÅ£a la agenÅ£ii de râncezire este nevoie de alÅ£i aditivi. Se mai adaugă agenÅ£i emulsionanÅ£i ÅŸi alÅ£i agenÅ£i pentru fineÅ£ea texturii.
     Departamentul de Sănătate, EducaÅ£ie ÅŸi Bunăstare Socială din U.S.A. a publicat în acest sens o brosură intitulată "Limitele admise ale componentelor străine introduse în alimente". Această broÅŸură conÅ£ine o listă a nivelurilor de materii naturale nedorite în alimente, dar, practic, imposibil de evitat ÅŸi înlăturat. Aici sunt enumerate cantităţile de materii de origine animală din ciocolată, permise de către autorităţi.
     Astfel, se afirmă că în ciocolată ÅŸi în "lichiorul" de ciocolată sunt permise până la 120 de fragmente de insecte/ceaÅŸcă sau 2 fire de păr de rozătoare/ceaÅŸcă. Deci 4% din cacao poate fi infestată cu insecte ÅŸi totuÅŸi să primească aprobarea acestui organ de control. Nivelul de excremente animale permis în ciocolată este de cel mult 10 mg/pound, adică circa 22 mg/kg. ÃŽn pudra de ciocolată ÅŸi în prăjituri se admit până la 75 fragmente de insecte/3 linguri de pudră.
     Multe persoane care sunt considerate alergice la ciocolată sunt de fapt alergice la substanÅ£ele străine, de origine animală, din ciocolată. De aceea, copiii care obiÅŸnuiesc să mănânce ciocolată dezvoltă mult mai frecvent boli alergice, ca astm bronÅŸic, eczeme, sindroame hemoragipare etc.
     Este inutil să încercăm să mai răspundem la întrebarea noastră iniÅ£ială: Este ciocolata un prieten sau un duÅŸman? Ne putem răspunde fiecare.
     Să întoarcem, deci, spatele fără ezitare acestui duÅŸman deghizat ÅŸi să alegem aromele fidele ÅŸi neînselătoare ale celor mai buni "prieteni pentru desert" - fructele.
Report to moderator   Logged

Cine e in pas cu moda, nu va fi niciodata in pas cu Dumnezeu
pollianna

Dacă Dumnezeu nu ajută, oamenii nu pot face nimic.

Browser: Firefox 3.5.7.NETCLR3.5.30729

View Profile WWW Email
« Reply #1 on: 28 January 2010 - 15:39.03 »

Ce bine că nu-mi place ciocolata  smile

bravera
Browser: MSIE 6.0

View Profile Email
« Reply #2 on: 19 February 2010 - 12:30.52 »

mie imi place ciocolata.... :():dar dupa ce am citit aici parca nu prea imi vine sa ma mai...rasfat cu ea... :||:eu mai fac ciocolata in casa cu praf de roscove.Si inka e la fel de daunatoare?
ca sa ma las de ciocolata definitiv nu pot :dd:macar sa am un inlocuitor...of...pacatoasa de mine... 9
Nancy

Browser: MSIE 7.0

View Profile Email
« Reply #3 on: 19 February 2010 - 17:36.33 »

eu mai fac ciocolata in casa cu praf de roscove.Si inka e la fel de daunatoare?

Nu are cum să fie la fel de dăunătoare. Cel mai dăunător ingredient din ciocolată este cacaoa. ÃŽntr-adevăr nici zahărul nu prea e sănătos, dar eu mi-am tot îmbunătăţit reÅ£eta până am ajuns s-o fac cu miere ÅŸi să renunÅ£ ÅŸi la unt. Nu ÅŸtiu dacă seamănă 100 % că, sincer, eu n-am mâncat ciocolată de casă decât făcută de mine, dar toÅ£i care au servit din ea îmi cer reÅ£eta. Le place mult. După Sabat o s-o pun pe forum. Acum nu mai am timp.
       Sper să nu vă fie poftă în Sabat.
marteiniuc_dan
**
Browser: MSIE 8.0

View Profile Email
« Reply #4 on: 28 February 2010 - 15:55.10 »

E foarte buna ciocolata la gust si foarte rar oameni carora sa nu le placa,dar totusi exista si sunt niste privilegiati ai vietii!Pentru noi cei care ne-am nascut cu aceasta inclinatie negativa exista o solutie sau poate mai multe,dar eu amintesc una:Un bun inlocuitor pentru ciocolata este pulberea obtinuta din pastaile uscate de roscove(Ceratonia siliqua),in comert gasindu-se sub denumirea de CAROB.Aceasta pulbere sau chiar pastaile nemacinate contin 8% proteine,46% zahar(in fibre vegetale care nu se absoarbe atat de repede ca zaharul obisnuit sau mierea), calciu, potasiu, magneziu, vitamine din grupul B si cantitati foarte mici de fier,crom,cupru si mangan!Comparativ cu ciocolata,carobul e de trei ori mai bogat in calciu,are doar o treime din caloriile ciocolatei si DE 17 ORI MAI PUTINA GRASIME!!!Pulberea aceasta  este bogata in fibre insolubile si polifenoli acestea scazand concentratia de GRELINA din sange!Grelina este un hormon care actioneaza asupra sistemului nervos central producand cresterea poftei de mancare!Alte efecte benefice se obtin in tratamentul cu CAROB sau pastaile de roscove al sindromului metabolic sau diabetul de tip 2!Ma opresc aici si mai spun doar ca,se crede ca Ioan Botezatorul a trait in pustiu hranindu-se cu astfel de pastai de roscove!
Pages: [1]   Go Up K-Detection Mod © 2006, kupus.org K-Team
  Print  

Jump to:  

Miscarea de Reforma - Forum AZSMR - Forum Adventist Reformist - Forum Reformist - Forum AZS-MR Tineri AZSMR - Tineri Adventisti Reformisti - Tineri Reformisti - Tineri AZS-MR