ForumAZSMR.Net
23 May 2012 - 11:44.16 *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
Acesta NU este un forum oficial al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea - Miscarea de Reforma.

Home Gallery Calendar Search Members Contact Help Login Register   *
Noutati pe forum
[10 May 2012 - 23:04.10]

[09 May 2012 - 10:53.40]

[08 May 2012 - 12:00.31]

[05 May 2012 - 12:17.22]

[05 May 2012 - 08:33.38]

[01 May 2012 - 23:14.56]

[18 April 2012 - 13:13.33]

[15 April 2012 - 14:15.10]

[15 April 2012 - 14:13.00]

by seby
[15 April 2012 - 13:33.52]
Noutati in playlist
Noutati in album
Imagini:

Titlu: Aspen, April 2011
Autor: Davieboy

Pe la noi ivitu-s-au chipurile unor vestitori de prim?var?...
Titlu: Semnele prim?verii
Autor: Alex Dumitru

Vineri, Studiu - Sora Barbara Monteiro
Titlu: Priorit??i n ajun
Autor: pollianna

Comentarii:
Promo
www.aievea.net
Agenda electronica, Software biblic, Prezentari Power Point, Muzica, Articole, Carti, Subiecte uimitoare, Semne de carte, Wallpapers etc.
www.azsmrebenezer.net
Comunitatea româna Eben-Ezer (Soci, Italia).
www.restvegan.lx.ro
Restaurantul vegetarian Cris din Oradea va ofera mancare gustoasa si sanatoasa si curs gratuit de nutritie.
www.azsmr-moldova.ro
Site-ul conferintei Moldova a adventistilor de ziua a saptea - miscarea de reforma.
Bensoft Telecom - furnizor de servicii internet si telefonie
"Nimeni NU trebuie să fie grabnic să intre în controverse, ci ar trebui să povestească în mod simplu
POVESTEA IUBIRII LUI ISUS."
(Ellen G. White, "Evanghelizarea", pag. 355)
www.restvegan.lx.ro :: Restaurantul vegetarian Cris din Oradea va ofera mancare gustoasa si sanatoasa si curs de nutritie GRATUIT!
Subject Statistics
Topic: Nelamuriri... Biblice Replies: 35 piece
Read 5495 times 0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: [1] 2   Go Down
  Print  
This topic has not yet been rated!
You have not rated this topic. Select a rating:
Author Topic: Nelamuriri... Biblice  (Read 5495 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
elder
Admin

Theos esti AGAPE

Browser: Firefox 2.0.0.1

o5aby
View Profile
« on: 12 January 2007 - 19:15.05 »

Daca ati gasit un verset sau paragraf in biblie pe care nu-l intelegeti, sau daca aveti intrebari care necesita raspunsuri biblice, sa alte nelamuriri de acest gen, acesta e locul unde puteti afla un raspuns.
Report to moderator   Logged

Nihil sine Deo!
`emy Dani
Admin

Browser: MSIE 6.0

xxlliinnkk
View Profile
« Reply #1 on: 28 January 2007 - 19:48.03 »

Am creat o sub-categorie numita Nelamuriri biblice in care fiecare problema va fi dezbatuta separat, in cate un topic special. Asta pentru pastrarea ordinii si pentru a nu se crea confuzie.

Puteti continua discutiile aici:
ForumAZSMR.Net > Spiritualitate & resurse > Spiritualitate - studii biblice > Nelamuriri biblice

"Este mai uşor să spargi un atom decât o prejudecată." (Einstein)
metacuvinte.sayyes.ro | http://twitter.com/taceri | dexonline.ro/ghid-exprimare

.[/size]
alin

View Profile Email
« Reply #2 on: 26 February 2007 - 09:24.46 »

(mutat)

http://www.forumazsmr.net/index.php/topic,173.0.html
catalin
Guest
« Reply #3 on: 29 March 2007 - 18:28.25 »

Am si eu o problema.As fi foarete multumit daca m-ar ajuta cineva.Este undeva scris ca daca un evreu nu isi marturisea pacatul inainte de ziua ispasirii , marele preot murea in timpul serviciului din Sfata Sfintelor?Am auzit undeva aceasta ideie si eu nu am gasit-o .
AlexB

View Profile WWW
« Reply #4 on: 30 March 2007 - 10:21.11 »

Hmm... Nu am auzit pana acuma ideea asta...

catalin
Guest
« Reply #5 on: 04 April 2007 - 20:44.46 »

Chiar nu a mai auzit nimeni de asa ceva? :(
Rody
*

Browser: MSIE 7.0

View Profile
« Reply #6 on: 05 April 2007 - 12:43.13 »

Referitor la moartea preotului in ziua ispasirii, am gasit in biblie ca el va muri numai daca: "Domnul a zis lui Moise:"Vorbeste fratelui tau Aron, si spune-i sa nu intre in tot timpul in sfantul locas, dincolo de perdeaua din nauntru, inaintea capacului ispasirii, care este pe chivot, ca sa nu moara; caci deasupra capacului ispasirii Ma voi arata in nor.Leviticul 16.2

De la versetul 3 in jos se spune cum putea sa intre preotul (fara sa moara) dincolo de perdeaua din nauntru, si versetul 13 spune: "sa puna tamaia pe foc inaintea Domnului pentru ca , norul de fum de tamaie sa acopere capacul ispasirii de pe chivotul marturiei, si astfel nu va muri."
(norul de fum trebuia sa acopere capacul ispasirii de pe chivot, pentru ca acolo, era prezenta Domnului)

Versetul 17 spune:"Sa nu fie nimeni in cortul intalnirii  cand va intra Aron, sa faca ispasirea in sfantul locas, pana va iesi din el. Sa faca ispasire pentru el si pentru casa lui si pentru toata adunarea lui Israel

versetul 30 "Caci in ziua aceasta se va face ispasire pentru voi ca sa va curatiti: veti fi curatiti de toate pacatele voastre inaintea Domnului."

Leviticul 23.29 spune: "Oricine nu se va smeri  in ziua aceea, va fi nimicit din poporul lui."

Concluzia care am tras eu este ca preotul putea sa moare din doua motive: daca intra dincolo de perdeaua  din launtru, fara sa faca ce i se spusese, sau daca nu se smerea. Nu am gasit ca el murea pentru ne smerenia vreunuia din popor.
Daca cineva gasete....astept si eu sa ne spuna.

Ca raul sa invinga este suficient ca binele sa nu mai faca nimic
`emy Dani
Admin

Browser: MSIE 7.0

xxlliinnkk
View Profile
« Reply #7 on: 05 April 2007 - 14:24.35 »

Leviticul 23.29 spune: "Oricine nu se va smeri  in ziua aceea, va fi nimicit din poporul lui."

Din versetul asta e clar ca nu preotul murea, ci acel care nu isi marturisea pacatele... Poate in alta parte scrie altfel... nici eu nu am gasit insa...

Daca cineva gasete....astept si eu sa ne spuna.

subscriu 3

"Este mai uşor să spargi un atom decât o prejudecată." (Einstein)
metacuvinte.sayyes.ro | http://twitter.com/taceri | dexonline.ro/ghid-exprimare

.[/size]
AlexB
Browser: Firefox 2.0.0.3

View Profile WWW
« Reply #8 on: 05 April 2007 - 19:21.56 »

Am mai cautat si eu sa vad daca gasesc ideea aceea... Am gasit un fragment din Ellen G. White care poate aduce putina lumina...

“Marele preot putea să intre în Sfânta sfintelor numai o dată pe an, după cea mai atentă şi mai solemnă pregătire. Cu excepţia acestuia, nici un ochi muritor nu putea să privească grandoarea sacră a acelei încăperi, deoarece era locuinţa specială a slavei vizibile a lui Dumnezeu. Marele preot intra întotdeauna acolo tremurând, în timp ce poporul îi aştepta în linişte solemnă întoarcerea. Dorinţa lor arzătoare era să primească binecuvântarea lui Dumnezeu. El vorbea cu marele preot în faţa tronului harului. Dacă marele preot rămânea în Sfânta sfintelor mai mult timp decât de obicei, poporul era adesea îngrozit, temându-se că, din cauza păcatelor lor sau a vreunui păcat al preotului, slava Domnului îi provocase moartea. Când auzeau, însă, sunetul clopoţeilor de pe veşmintele lui, erau foarte uşuraţi. El ieşea atunci şi binecuvânta poporul..” (Istoria Mantuirii – Sanctuarul)

Acuma... ce sa zic?... N-am inteles din fragmentul de mai sus ca ar fi fost o regula generala (de la Dumnezeu) ca daca cineva nu si-ar fi marturisit pacatul aceasta ar fi dus la moartea preotului, dar din temerea celor din popor pricep ca ideea asta era cumva in gandirea lor...

Totusi, UN LUCRU ESTE CLAR: prin pacatele mele am provocat moartea Marelui meu Preot...

catalin
Guest
« Reply #9 on: 06 April 2007 - 07:59.39 »

Dacă marele preot rămânea în Sfânta sfintelor mai mult timp decât de obicei, poporul era adesea îngrozit, temându-se că, din cauza păcatelor lor sau a vreunui păcat al preotului, slava Domnului îi provocase moartea. Când auzeau, însă, sunetul clopoţeilor de pe veşmintele lui, erau foarte uşuraţi. El ieşea atunci şi binecuvânta poporul..” (Istoria Mantuirii – Sanctuarul)
Multumesc mult ,cred ca de aici a veit aceasta ideie.Asa cum ai zis aceasta era parerea poporului si nu o (regula generala).Dar se poate intelege totusi cat de mult se pregatea poporul pentru acest eveniment.[ZIUA ISPASIRII]
seby

Browser: Firefox 3.0.10CometBird

sebastianminea@hotmail.com sebastian_minea@yahoo.com
View Profile Email
« Reply #10 on: 18 June 2009 - 17:37.44 »

Am o nelamurire... nu ca mi-as dori asta dar ma intreb...de ce nu este permis in bisericile noastre sa se cante cu instrumente precum toba....sau altceva de genul??? scrie undeva in Biblie ca nu este bine sau ca Domnului nu ii place asta? 7

Vreau argumente clare pro sau contra:)

De multe ori am auzit declaratii de genul...nu mi-au dat voie sa cand ca aveam un negativ cu tobe... si chiar am vazut pe unii dezamagiti...(nu vorbesc de bisericile din spania sau italia...unde am observat ca nu e nici o problema daca se canta cu instrumente...chiar am vazut ca in formatia tinerilor din soci au si tobosar)

va multumesc!
seby

View Profile Email
« Reply #11 on: 18 June 2009 - 21:09.55 »

Am o nelamurire... nu ca mi-as dori asta dar ma intreb...de ce nu este permis in bisericile noastre sa se cante cu instrumente precum toba....sau altceva de genul??? scrie undeva in Biblie ca nu este bine sau ca Domnului nu ii place asta? 7

Vreau argumente clare pro sau contra:)

De multe ori am auzit declaratii de genul...nu mi-au dat voie sa cand ca aveam un negativ cu tobe... si chiar am vazut pe unii dezamagiti...(nu vorbesc de bisericile din spania sau italia...unde am observat ca nu e nici o problema daca se canta cu instrumente...chiar am vazut ca in formatia tinerilor din soci au si tobosar)

va multumesc!

nu stiu daca e chiar potrivit ca am scris asta la nelamuriri biblice...dar nu am stiut unde in alta parte sa scriu...
Alex Dumitru
**

Browser: Firefox 3.0.11

View Profile Email
« Reply #12 on: 18 June 2009 - 22:32.01 »

Chiar dacă nu e biblică...vă ofer şi părerea mea...!
Percuţia e de multe feluri (instrumente). De la pian...pană la xilofon,de la cristale până la timpan.
Ritmica e de multe feluri. Aşa după cum cu aceeaşi voce dată de Dumnezeu poţi canta ptr. El dar poţi canta şi ptr. Satan, la fel cu aceleaşi instrumente poţi conduce simţirile ascultătorilo către cele două destinaţii!

În principiu ea trebuie să aducă slavă numai lui Dumnezeu. interpretul trebuie să rămană în obscuritate.
Accentul principal trebuie să cadă (la locul lui) pe timpul unu...fără prea multe sincope.
Când se accentuează excesiv sincopele, sau cand se pune ritmic accentul pe timpii neaccentuaţi natural, efectul e unul excitant, obsesiv , ameţitor...nesfant.
Tobe nu se folosesc numai la muzica uşoară, ci în egală măsură le foloseşte şi Beethoven şi Strauss.
AlexB
Browser: Opera 9.64

View Profile WWW
« Reply #13 on: 19 June 2009 - 12:29.17 »

Seby, in Biblie nu mi se zice, de exemplu, sa nu merg la biserica in pantaloni scurti (daca este sa o luam cuvant cu cuvant).  :D Correct?

Dar cred ca trebuie sa aplicam pricipiul Bibliei: Biserica este locul de intalnire cu Dumnezeu si trebuie pastrata o reverenta deosebita.

Eu asa vad lucrurile: tot ce tinde sa scada reverenta din locul sfant (imbracamintea cu care merg, ceea ce fac acolo, etc) nu-i bun... iar Domnului Ii plac lucrurile bune.  smile

Tobele... ca de ele intrebai... crezi ca ridica nivelul de spiritualitate?  smile

O sa ma intrebi: "Dar tu nu asculti muzica cu tobe?!"  ooooo, ba da!  :D dar nu in locasul de inchinare, la fel cum nu o sa ma vezi in biserica cu pantaloni scurti.

seby

View Profile Email
« Reply #14 on: 19 June 2009 - 13:25.47 »

multumesc pentru raspunsuri!

Am inteles parerea lui AlexB despre cantatul in "Biserica" (mai bine zis casa de rugaciune...ca Biserica inseamna cu totul altceva).  O sa vorbim despre alte locuri....oriunde in alta parte decat in casa de rugaciune.

Ce ma facut pe mine sa intreb asta a fost ca am gasit in biblie un verset care m-a pus putin pe ganduri in privinta asta.

Psalmii 149:3
Să laude Numele Lui cu jocuri, să-L laude cu toba şi cu harfa!

in alte traduceri in loc de toba apare tamburina, precum si in loc de jocuri....dansuri.

Vad o contrast destul de mare intre toba si harfa... toba e galagioasa iar harfa este un instrument linistitor...cel putin asa mi se pare mie...

Despre jocuri, nu stiu ce sa spun. Dar sunt sigur ca pe vremea lui David in nici un caz nu se dansa ca in zilele noastre...nici la "pagani" nu se dansa asa... eu inteleg ca e vorba de un joc de bucurie sau poate ca altceva...nu stiu...

Alex Dumitru
**

View Profile Email
« Reply #15 on: 19 June 2009 - 22:08.57 »

O sa ma intrebi: "Dar tu nu asculti muzica cu tobe?!"  ooooo, ba da!  :D dar nu in locasul de inchinare, la fel cum nu o sa ma vezi in biserica cu pantaloni scurti.

Personal consider că Eu sunt un templu mai sfânt decât locul de adunare, ca şi fiecare din voi! Locul acela nu e mai deosebit decât altele... oamenii sfinţi fac adunarea sfântă...(altfel de ce n-as  merge la Ierusalim?)
Aşadar mai ştim că Domnul se uită la inimă , nu la ce se uită omul! De unde stii că privindu-te Dumnezeu nu te vede ca la radiografia de plămâni (negativ alb-negru)...? Glumesc! Ne-am obişnuit să-L privim pe Dumnezeu ca pe unul dintre noi şi să-L măsurăm cu măsurile noastre. "În Duh şi în adevăr..."

nedorind să fim o pricină de poticnire ptr. alţii  nu putev veni la biserică aşa cum mergem la baie...

carm3n
**

View Profile
« Reply #16 on: 23 June 2009 - 16:30.22 »

Cel care a pus bazele folosirii muzicii in serviciul de la Templu a fost David. Este adevarat ca el a folosit de obicei tobe, tamburine sau alte instrumente de percutie, dar nu le-a introdus niciodata in serviciul de lauda si inchinare de la Templu.

El a stabilit ca 4000 Leviti sa cante la Templu si a precizat instrumentele folosite: lauta, harfa, timbalul (sau tambalul). Toate erau instrumente cu corzi:

1 Cronici 15:16 Şi David a zis căpeteniilor Leviţilor să aşeze pe fraţii lor cântăreţi cu instrumente de muzică, cu lăute, harfe şi ţimbale, şi să sune din ele cântări răsunătoare, în semn de bucurie.
1 Cronici 16:4 A dat Leviţilor sarcina să facă slujba înaintea chivotului Domnului, să cheme, să laude şi să slăvească pe Domnul, Dumnezeul lui Israel.
1 Cronici 16:5 Aceştia erau: Asaf, căpetenia; Zaharia, al doilea după el, Ieiel, Şemiramot, Iehiel, Matitia, Eliab, Benaia, Obed-Edom şi Ieiel. Ei aveau instrumente de muzică, alăute şi harfe, şi Asaf suna din ţimbale.
1 Cronici 23:5 patru mii să fie portari, şi patru mii să fie însărcinaţi să laude pe Domnul cu instrumentele pe care le-am făcut ca să-L prea mărim.

Motivul pentru care tobele erau folosite in serviciul inchinare si lauda de la Templu: erau asociate cu dansul. Este interesant ca de obicei femeile manuiau instrumentele de percutie (Ex 15:20, Jud 11:34, 1 Sam 18:6), dar ele nu au erau parte a serviciului de la Templu.

Mai tarziu, dupa reconstruirea Ierusalimului pe timpul lui Ezra sau Neemia, restrictia de a nu folosi tobe in muzica de la Templu s-a pastrat:

Neemia 12:27 La sfinţirea zidurilor Ierusalimului, au chemat pe Leviţi din toate locurile în care locuiau, şi i-au adus la Ierusalim, ca să prăznuiască sfinţirea şi sărbătoarea cu laude şi cântări, în sunet de chimvale, alăute şi harfe.
Neemia 12:36 şi fraţii săi, Şemaia, Azareel, Milalai, Ghilalai, Maai, Netaneel, Iuda şi Hanani, cu instrumentele de muzică ale lui David, omul lui Dumnezeu. Cărturarul Ezra era în fruntea lor.
Ezra 3:10 Când au pus lucrătorii temeliile Templului Domnului, au aşezat pe preoţi în veşminte, cu trâmbiţe, şi pe Leviţi, fiii lui Asaf, cu chimvale, ca să laude pe Domnul, după rânduiala lui David, împăratul lui Israel.

Nota: Chimvalul este instrument de percutie - se lovesc doua talere din arama. Tambalul este un instrument cu corzi - sunetul se produce prin lovirea lor. Ok, percutie daca vreti, dar nu seamana cu tobele  :D
AlexB
Browser: Firefox 2.0.0.20

View Profile WWW
« Reply #17 on: 23 June 2009 - 17:01.28 »

Nota: Chimvalul este instrument de percutie - se lovesc doua talere din arama. Tambalul este un instrument cu corzi - sunetul se produce prin lovirea lor. Ok, percutie daca vreti, dar nu seamana cu tobele  :D

"timbal" != "tambal"  10 Eu tot timpul mi l-am imaginat pe Asaf ca pe un fel de tobosar.  smile

carm3n
**

View Profile
« Reply #18 on: 24 June 2009 - 09:46.55 »

"timbal" != "tambal"  10 Eu tot timpul mi l-am imaginat pe Asaf ca pe un fel de tobosar.  smile

Inainte de a scrie m-am documentat de pe aici http://www.webdex.ro/online/dictionarul_explicativ_al_limbii_romane_dex98/%C5%A3ambal

ŢAMBAL, ţambale, s.n. Instrument muzical popular de percuţie, alcătuit dintr-o cutie de rezonanţă de formă trapezoidală, aşezată orizontal (pe picioare), prevăzută cu coarde de metal care sunt lovite cu două ciocănele speciale. [Pl. şi: ţambaluri – Var.: ţimbál s.n., ţimbálă s.f.] – Din germ. Zimbal, lat. cymbalum.

ŢIMBÁL s.n. v. ţambal.

Daca ai tu o varianta mai buna te rog sa ne-o impartasesti  smile

AlexB
Browser: Firefox 2.0.0.20

View Profile WWW
« Reply #19 on: 24 June 2009 - 17:58.14 »

sincer, nu m-a preocupat foarte tare subiectul asta: "ce erau timbalele?"

Dar faptul ca in engleza scrie "cymbals", precum si faptul ca erau din arama m-a determinat sa le asociez cu 'cymbals'! Vezi aici ce sunt: http://images.google.com/images?hl=en&q=cymbals&btnG=Search+Images&gbv=2&aq=f&oq=

Mi-e greu sa-mi imaginez cutia aia din arama, le-am asociat mai repede cu acele discuri.

Iar expresia ca "Asaf conducea muzica" am asociat-o tot timpul cu faptul ca el tinea ritmul (nu-s fanfarist, nici cantaret... dar cineva care a cantat atat in fanfara cat si cu diferite formatii cu multe instrumente zicea ca tot timpul bateria si/sau chitara bass conduc piesa).

Acestea au fost motivele ce m-au determinat sa mi-l imaginez pe Asaf un fel de baterist...

Insa, daca se adevereste ca Asaf canta la instrumentul acela de la muzica populara, am o mare problema: tot am zis ca in cer vreau sa fiu vecin cu David si Asaf, dar in acest  va trebui sa stau un pic mai departe de Asaf.

O sa ma mai uit sa vad care-i treaba cu timbalele, problema e seriosa.

[sunt la servici acum... sper ca acasa sa am un pic mai mult timp]

Pages: [1] 2   Go Up K-Detection Mod © 2006, kupus.org K-Team
  Print  

Jump to:  

Miscarea de Reforma - Forum AZSMR - Forum Adventist Reformist - Forum Reformist - Forum AZS-MR Tineri AZSMR - Tineri Adventisti Reformisti - Tineri Reformisti - Tineri AZS-MR