ForumAZSMR.Net
06 February 2012 - 10:14.21 *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
Utilizatorii ForumAZSMR.Net au, printre altele, obligatia sa evite limbajul prescurtat/stricat gen SMS (IRC etc.) Ex.: "knd" in loc de "cand", "ji" in loc de "si". Alte informatii in REGULAMENT.

Home Gallery Calendar Search Members Contact Help Login Register   *
Noutati pe forum
[Today at 09:15:03]

[Yesterday at 23:12:30]

[04 February 2012 - 22:36.38]

[03 February 2012 - 00:17.00]

[29 January 2012 - 22:58.47]

[29 January 2012 - 22:44.52]

[29 January 2012 - 22:38.16]

[29 January 2012 - 22:06.47]

[29 January 2012 - 20:08.30]

[29 January 2012 - 13:39.02]
Noutati in playlist
Noutati in album
Imagini:

Titlu: Aspen, April 2011
Autor: Davieboy

Pe la noi ivitu-s-au chipurile unor vestitori de prim?var?...
Titlu: Semnele prim?verii
Autor: Alex Dumitru

Vineri, Studiu - Sora Barbara Monteiro
Titlu: Priorit??i n ajun
Autor: pollianna

Comentarii:
Promo
www.aievea.net
Agenda electronica, Software biblic, Prezentari Power Point, Muzica, Articole, Carti, Subiecte uimitoare, Semne de carte, Wallpapers etc.
www.azsmrebenezer.net
Comunitatea româna Eben-Ezer (Soci, Italia).
www.restvegan.lx.ro
Restaurantul vegetarian Cris din Oradea va ofera mancare gustoasa si sanatoasa si curs gratuit de nutritie.
www.azsmr-moldova.ro
Site-ul conferintei Moldova a adventistilor de ziua a saptea - miscarea de reforma.
Bensoft Telecom - furnizor de servicii internet si telefonie
"Nimeni NU trebuie să fie grabnic să intre în controverse, ci ar trebui să povestească în mod simplu
POVESTEA IUBIRII LUI ISUS."
(Ellen G. White, "Evanghelizarea", pag. 355)
Biserica adventist-reformista din Milano, Italia
Subject Statistics
Topic: TRINITATEA-adevar sau erezie Replies: 129 piece
Read 10324 times 0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 7   Go Down
  Print  
Current Topic Rating: *****
You have not rated this topic. Select a rating:
Author Topic: TRINITATEA-adevar sau erezie  (Read 10324 times)
0 Members and 2 Guests are viewing this topic.
rain
*
Browser: MSIE 6.0

View Profile Email
« Reply #40 on: 09 January 2009 - 21:14.14 »

De ceva timp ma preocupa si pe mine acest subiect in mod deosebit, asa ca m-am bucurat sa-l vad abordat aici...

Intr-adevar ideea ca 3 entitati distincte pot fi una in chip material se prezinta ca o absurditate ratiunii... iar oamenilor le-a fost daruita capacitatea de a rationa tocmai pentru a o folosi...asadar, in materie de spiritualitate, sa ne fundamentam crezul pe ratiune, fara a ne lasa influentati de vreo umbra de emotie.

Fiindca am vazut aici ca argument pentru trinitate/tri-unitate versete precum Gen. 1:26, va invit sa vizitati un site pe care am poposit si eu in cautarile mele:
        http://www.israelofgod.org/elohim1.htm  ( scuze pentru cei ce nu cunosc engleza :( )

Ce parere aveti de acest plural academic ?....

Pace din belsug sa aveti!..

Report to moderator   Logged
seby

Browser: Firefox 1.5

sebastianminea@hotmail.com sebastian_minea@yahoo.com
View Profile Email
« Reply #41 on: 09 January 2009 - 21:25.11 »

Bun venit rain!

Dupa cum am mai scris...chiar daca e plural asta nu inseamna neaparat ca sunt 3...pot fi si 2.

Astept si alte pareri...
rain
*

View Profile Email
« Reply #42 on: 09 January 2009 - 21:30.24 »

Bun venit rain!

Dupa cum am mai scris...chiar daca e plural asta nu inseamna neaparat ca sunt 3...pot fi si 2.

Astept si alte pareri...

mmm... dar daca e "majestic plural".... asta inseamna ca acel cuvant se refera la subiect UNIC.

Multumesc de urare, bine v-am gasit! :)
seby

sebastianminea@hotmail.com sebastian_minea@yahoo.com
View Profile Email
« Reply #43 on: 09 January 2009 - 23:10.17 »

mmm... dar daca e "majestic plural".... asta inseamna ca acel cuvant se refera la subiect UNIC.

Te rog lamureste-ma...nu stiu engleza prea bine... 9
rain
*

View Profile Email
« Reply #44 on: 11 January 2009 - 12:50.28 »

(pt. Seby)
Limbile semitice (araba, ebraica, urdu etc.) au o structura gramaticala specifica, neintalnita in limbi precum romana sau engleza... de aceea de multe ori traducerile nu pot urma originalul cu fidelitate.

In pag. citate mai sus, tocmai la acest fapt se face referire. De ex. "Elohim" este un plural (in lb. ebraica "El"=singular, "Eloha"=dual, iar "Elohim"=plural....ce este cu acest plural ebraic.... pentru noi, latinii, 2 sau mai mult de 2 persoane, obiecte etc. definesc pluralul, insa in lb. semitice pentru 2 pers., lucruri exista forma numita dual, in timp ce pluralul asa cum il intelegem noi cuprinde 3/>3 pers., lucruri etc. ). Asadar, Elohim (care inseamna "stapan") e clar ca se refera la cel putin 3 persoane(n.b.)... Dar acest cuvant este folosit adesea in Biblie cu referinta la lideri umani (Moise- Ex. 7:1  ori imparati- Is. 19:4), care , evident , nu pot fi decat O persoana!! Mai mult... cand este folosit pentru a-L numi pe Dumnezeu, acest "Elohim" (plural) nu este acordat in numar cu adjectivul sau verbul corespunzatoare, asa cum ar cere rigorile gramaticii ebraice... incat concluzia este ca in aceste cazuri, "Elohim" este folosit ca plural academic ("royal plural") si nu ca plural numeric (!) tocmai pentru a conferi maretie persoanei; deci in loc de a insemna "stapani", mai curand ar avea inteles de "mare stapan", "mare domn"...
Pe de alta parte, acelasi "Elohim" apare in Biblie cand se vorbeste despre multitudinea de zeitati pagane(ca in Ex. 20:3), va sa zica...el este si plural numeric cu diferenta ca in aceste situatii este acordat corespunzator cu adj./vb. in relatie.

La fel se argumenteaza si pentru Gen. 1:26...acelasi pl. academic....altfel vers. 27 ar urma in aceeasi nota de pers. I plural si nu ar reveni la pers. I sing. ...

Pentru trinitarieni, toate acestea au un inteles...pentru unitarieni altul....

Poate ca unii dintre voi au mai multe cunostinte in chestiunea aceasta, astept feed-back...
dianagornet
**

Mai bine să greșim de partea milei

Browser: Firefox 3.0.5

View Profile
« Reply #45 on: 21 January 2009 - 17:56.20 »

Nu cred că bunul Dumnezeu ne va cere să cunoaştem asemenea limbi străine ptr. a înţelege Biblia. Această "scrisoare" e adresată şi copiilor ...E bine să le cunoaştem, dar cred că secretul neînţelegerilor nu e aici, ci în deschiderea inimii.
Deocamdată eu citesc în română Biblia.
Apropo de asta un pastor mi-a zis săptămâna aceasta că el citeşte în engleză unde nu există "una" ci numai "unul"- ONE!
CNS John 10:30 Eu şi Tatăl una suntem.`
KJV John 10:30 I and my Father are one.
`
El spunea astfel că este o formă de intimitate încă neînţeleasă de noi : cum e să fii unul
Aşa se întâmplă când privim cuvinte...
ionel
**

View Profile
« Reply #46 on: 23 January 2009 - 00:04.23 »

Nu cred că bunul Dumnezeu ne va cere să cunoaştem asemenea limbi străine ptr. a înţelege Biblia. Această "scrisoare" e adresată şi copiilor ...E bine să le cunoaştem, dar cred că secretul neînţelegerilor nu e aici, ci în deschiderea inimii.
Deocamdată eu citesc în română Biblia.
Apropo de asta un pastor mi-a zis săptămâna aceasta că el citeşte în engleză unde nu există "una" ci numai "unul"- ONE!
CNS John 10:30 Eu şi Tatăl una suntem.`
KJV John 10:30 I and my Father are one.
`
El spunea astfel că este o formă de intimitate încă neînţeleasă de noi : cum e să fii unul
Aşa se întâmplă când privim cuvinte...

Hai sa vorbim romaneste. "Ma rog ca toti sa fie una" zicea ISUS "sa fie una in Noi","cum esti Tu in Mine si Eu In Tine". in relatia de familie ,sotul si sotia devin una{o unitate,nu o persoana}.eu inteleg aceasta ca :Tatal ,Fiul si ucenicii [credinciosii] sunt una in spirit,in intentii,in scop.                                 citeam mai sus ca omul este format din trup, suflet si spirit. vreau sa comentez despre spirit [duh] .Ap Pavel scria ca"nimeni nu cunoaste lucrurile ascunse ale omului decat duhul lui,si nimeni nu cunoaste lucrurile ascunse ale Lui Dumnezeu decat  Duhul Lui" scria fratiorul mai sus ca duhul este ratiunea. Duhul omului nu este ceva separat[alta persoana ] de om. Tot la fel nici pe Dumnezeu nu putem sa-L despartim de ratiunea [inteligenta] Sa .In Ioan 4.24.scrie "DUMNEZEU ESTE DUH; SI CINE SE INCHINA LUI,TREBUIE SA I SE INCHINE IN DUH SI IN ADEVAR'.si in2 Cor.3.17 'CACI DOMNUL ESTE DUHUL..."  mai vorbim......
mihai dumitru

În căutarea luminii...

Browser: Firefox 3.0.5

View Profile Email
« Reply #47 on: 23 January 2009 - 17:44.10 »

de acord!
viermele lui Iacov
**

View Profile
« Reply #48 on: 05 February 2009 - 13:29.23 »

James White, Uriah Smith, R.F. Cottrell, toţi au venit din biserica numită „The Christian Connection” care era o biserică anti-trinitariană, şi există deseori sugestia că  motivul pentru care toţi aceşti adventişti timpurii erau non-trinitarieni deoarece, în mod surprinzător, coincidenţial, toţi veneau din biserici non-trinitariene. Aceasta este de-a dreptul uimitor, pentru că ar trebui să ştiţi că marea majoritate a bisericilor din lume, atât atunci cât şi acum, sunt trinitariene în credinţele lor. Mi se pare mai probabil ca oamenii care nu credeau în trinitate să fie atraşi de mişcarea adventă datorită unei credinţe comune.
Să ne gândim puţin.De ce a atras mişcarea adventă non-trinitarieni? Priviţi răspunsul izbitor. Adevărul este că credinţele azs, învăţătura noastră despre mijlocirea lui Isus înaintea Tatălui din cer, pledarea Lui „Tată, sângele Meu! Sângele Meu!”, adevărul despre o judecată de cercetare… nici unul din toate acestea nu poate avea sens pentru o persoană care crede în trinitate. Cum adică Dumnezeu din cer pledează înainte lui Dumnezeu? Dacă Dumnezeu şi Isus sunt absolut egali în orice privinţă, cum poate o persoană în mod literal să pledeze în faţa altei persoane?
Adventiştii timpurii şi adventiştii veritabili sunt foarte clari în ceea ce priveşte realitatea cerului şi a lucrurilor ce se petrec acolo, chiar relaţia dintre Dumnezeu şi Isus Hristos şi lucrarea de mijlocire care are loc acum. Din această cauză, găsim că atunci când solia adventă a început să fie predicată, oamenii care au fost atraşi au fost non-trinitarieni, deoarece această solie nu are nici un sens pentru un trinitarian. Trinitarienii, ca întreg, au o idee foarte vagă, nebuloasă despre Dumnezeu şi lucrurile cereşti.
De aceea, în biserica de azi, oamenii care gândesc – cei care studiază şi se gândesc cu atenţie la ce studiază – găsesc că învăţătura azs că Isus este Arhanghelul Mihail, învăţătura că Hristos mijloceşte înaintea Tatălui în cer şi tot ce credem noi referitor la întregul serviciu din Sanctuar, sunt doctrine care nu pot fi împăcate cu concepţia lor despre un Dumnezeu trinitarian, aşa că resping credinţele fundamentale ale adventismului.
Aceasta este doar o manifestare a ceea ce se va întâmpla tot mai mult pe măsură ce aceşti oameni care gândesc văd o mare discrepanţă între credinţa noastră în trinitate şi credinţa adventismului tradiţional referitoare la sanctuar, Isus, Tatăl şi aşa mai departe. Doar un non-trinitarian care crede că Isus este cu adevărat Fiul lui Dumnezeu, că Ei sunt două Persoane, separate, distincte, o Fiinţă în supunere faţă de Alta şi care vede cerul ca fiind un loc real, literal, poate accepta credinţele adventiste tradiţionale.
Aşa că, prieteni, ceea ce sora White a profeţit va avea loc din ce în ce mai mult: „depărtare de credinţă”, „un sistem de filozofie intelectuală”, darea la o parte a „credinţelor vechi”, aducerea „doctrinelor ciudate”; toate acestea reprezintă rezultatul natural al acceptării acestei crize – „omega ereziilor mortale”. Şi de aceea atunci când sora White a văzut-o venind, spune că ea „A TREMURAT PENTRU POPORUL NOSTRU”.
adyna

View Profile Email
« Reply #49 on: 05 February 2009 - 15:52.03 »

De acord! Foarte frumos explicat.

Si vreau sa clarific inca o data:
-TRINITARIENII cred ca Tatal, Fiul si Duhul Sfant sunt O SINGURA PERSOANA, (cumva contrar denumirii),
- NETRINITARIENII cred ca sunt persoane DISTINCTE.
viermele lui Iacov
**

View Profile
« Reply #50 on: 05 February 2009 - 17:09.00 »

De acord! Foarte frumos explicat.

Si vreau sa clarific inca o data:
-TRINITARIENII cred ca Tatal, Fiul si Duhul Sfant sunt O SINGURA PERSOANA, (cumva contrar denumirii),
- NETRINITARIENII cred ca sunt persoane DISTINCTE.

Ceea ce vreti sa spuneti este diferenta intre Trinitate si Treime. Dar nu asta este problema. Daca ne uitam mai bine era vorba despre relatia Tata-Fiu.
adyna

View Profile Email
« Reply #51 on: 05 February 2009 - 18:02.03 »

Da...insa relatia Tata - Fiu demonstreaza si faptul ca doctrina trinitariana e gresita.  Eu asa am inteles  (si asta era intrebarea din titlu, la care se cauta un raspuns)
ionel
**

View Profile
« Reply #52 on: 06 February 2009 - 23:25.16 »

Trinitatea cit si treimea sunt doctrine care au radacini adanci in paganism [egipteni aveau pe Horus , Isis si Osiris], [hindusi au pa Brahma ,Shiva si Krisshna]. Cei trei de la egipteni reprezinta :Soarele, Luna si Luceafarul.[luminatori; Lucifer ce era? purtator de lumina]. De aici crestini neconvertiti au introdus in biserica ,e drept ca a durat cam 3oo de ani, aceasta EREZIE .Pe langa nemurirea sufletului , icoane, cultul sfintilor, semnul crucii si doctrina trinitatii fac parte din VINUL BABILONULUI.   Studiati numai evanghelia dupa IOAN si o sa vedeti adevarul nu mai zic de epistolele lui Pavel.
viermele lui Iacov
**

View Profile
« Reply #53 on: 09 February 2009 - 16:09.01 »

Un studiu interesant despre trinitate:

<a href="http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=5222306853097103018&amp;hl=en&amp;fs=true" target="_blank">http://video.google.com/googleplayer.swf?docid=5222306853097103018&amp;hl=en&amp;fs=true</a>
Dariana
*

View Profile
« Reply #54 on: 13 February 2009 - 14:35.16 »

Categoric Trinitatea este un adevar incontestabil de intreaga crestinatate. Biblia intareste acest lucru prin insusi declaratia Tatalui despre Fiul, a Fiului despre Tatal si a Fiului despre Duhul Sfant, si pentru ca scriu pentru cunoscatori mi-am permis sa nu mai anexez si citatele biblice.
Aceasta este Dumnezeirea, au acelasi scop, gand, tel, valori, conduite, s.a.m.d. diferenta se face atunci cand vorbim de lucrarea pe care trebuie sa o indeplineasca fiecare.
Erezia apare atunci cand incetam sa mai credem in "asa zice Domnul" si ne punem noi mai presus, spunand "asa vad eu".
Mintea marginita nu poate cuprinde si intelege Nemarginirea. De aceea nu poate intelege omul marginit tainele lui Dumnezeu. Trebuie sa mergem prin credinta nu prin ratiunea noastra.
mihai dumitru

În căutarea luminii...

Browser: Firefox 3.0.6

View Profile Email
« Reply #55 on: 13 February 2009 - 19:10.15 »

Când crezi că ştii, deja nu ştii că poţi să ştii ce nu ştii...
Eu neştiind , accept să ştiu că nu ştiu...Ştii?
viermele lui Iacov
**

View Profile
« Reply #56 on: 13 February 2009 - 21:52.50 »

Categoric Trinitatea este un adevar incontestabil de intreaga crestinatate. Biblia intareste acest lucru prin insusi declaratia Tatalui despre Fiul, a Fiului despre Tatal si a Fiului despre Duhul Sfant, si pentru ca scriu pentru cunoscatori mi-am permis sa nu mai anexez si citatele biblice.
Aceasta este Dumnezeirea, au acelasi scop, gand, tel, valori, conduite, s.a.m.d. diferenta se face atunci cand vorbim de lucrarea pe care trebuie sa o indeplineasca fiecare.
Erezia apare atunci cand incetam sa mai credem in "asa zice Domnul" si ne punem noi mai presus, spunand "asa vad eu".
Mintea marginita nu poate cuprinde si intelege Nemarginirea. De aceea nu poate intelege omul marginit tainele lui Dumnezeu. Trebuie sa mergem prin credinta nu prin ratiunea noastra.

As dori sa dea cineva definitia trinitatii si sa ne spuna si locul unde se gaseste in Biblie.
Multumesc!
ionel
**

View Profile
« Reply #57 on: 13 February 2009 - 23:04.47 »

Ce catregorica esti ! Intradevar Trinitatea este contestata numai de BIBLIE, "intreaga crestinatate bea vinul Babilonului, si atunci oare de ce  nu ma mir ca sunt si intre noi multi de cred in ea. Se vorbeste cu prea multa usuratate la adresa CREATORULUI de aceea s-a pierdut acel simt al realitati si al adevarului, si se interpreteaza Cuvantul  Sfant din punct de vedere al "traditiei". Imi spunea un pastor despre asta :"Eu cred in trinitate [treime] de cand eram ortodox , pana nu m-am pocait,ce vi tu sa-mi spui altfel". Si astazi ma intreb,cand citesti "ESTE UN SINGUR DUMNEZEU, UNUL SINGUR" TATAL SI UN SINGUR DOMN, ISUS HRISTOS: tu vi si spui TREI  . as intreba la cine este erezia, care crede in "ASA ZICE DOMNUL' ???  Antihrist tagaduieste pe TATAL SI PE FIUL LUI ISUS HRISTOS. Trinitatea in esenta neaga mijlocirea FIULUI si face fara valoare jertfa LUI. Privita superficial si dogmatic pare  "un adevar incontestabil". Satana s-a straduit timp de secole sa faca acest lucru si se pare ca in mare parte a reusit . "Aici este rabdarea sfintilor cari pazesc poruncile Lui Dumnezeu si "cred" marturia lui Isus. Marturia Lui Isus despre TATAL si matrurua Tatalui despre ISUS.      Dea Domnul sa avem alifia de ochi.
Yochana

Browser: Firefox 3.0.3

View Profile
« Reply #58 on: 14 February 2009 - 19:26.46 »

"In eforturile lor de a descoperi ceea ce Dumnezeu a dorit sa retina,multimile trec cu vederea adevarurile pe care le-a descoperit El,si care sunt esentiale pentru mantuire.Satan ii ispiteste pe oameni la neascultare,conducandu-i sa creada ca intra intr-un camp minunat de cunostinta.Dar toate acestea sunt o inselaciune.Imbarbatati de ideile lor referitoare la progres,ei,calcand in picioare cerintele lui Dumnezeu,isi aseaza picioarele pe  cararea care duce spre degradare si moarte."
("Patriarhi si profeti ",cap:"Ispitirea si caderea")

:)
viermele lui Iacov
**

View Profile
« Reply #59 on: 14 February 2009 - 23:52.58 »

"In eforturile lor de a descoperi ceea ce Dumnezeu a dorit sa retina,multimile trec cu vederea adevarurile pe care le-a descoperit El,si care sunt esentiale pentru mantuire.Satan ii ispiteste pe oameni la neascultare,conducandu-i sa creada ca intra intr-un camp minunat de cunostinta.Dar toate acestea sunt o inselaciune.Imbarbatati de ideile lor referitoare la progres,ei,calcand in picioare cerintele lui Dumnezeu,isi aseaza picioarele pe  cararea care duce spre degradare si moarte."
("Patriarhi si profeti ",cap:"Ispitirea si caderea")

Nu inteleg. Nu ai spus nici o concluzie. Oare nu este important acest subiect?
Pages: 1 2 [3] 4 5 ... 7   Go Up K-Detection Mod © 2006, kupus.org K-Team
  Print  

Jump to:  

Miscarea de Reforma - Forum AZSMR - Forum Adventist Reformist - Forum Reformist - Forum AZS-MR Tineri AZSMR - Tineri Adventisti Reformisti - Tineri Reformisti - Tineri AZS-MR