ForumAZSMR.Net
06 February 2012 - 10:16.05 *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
Acesta NU este un forum oficial al Bisericii Adventiste de Ziua a Saptea - Miscarea de Reforma.

Home Gallery Calendar Search Members Contact Help Login Register   *
Noutati pe forum
[Today at 09:15:03]

[Yesterday at 23:12:30]

[04 February 2012 - 22:36.38]

[03 February 2012 - 00:17.00]

[29 January 2012 - 22:58.47]

[29 January 2012 - 22:44.52]

[29 January 2012 - 22:38.16]

[29 January 2012 - 22:06.47]

[29 January 2012 - 20:08.30]

[29 January 2012 - 13:39.02]
Noutati in playlist
Noutati in album
Imagini:

Titlu: Aspen, April 2011
Autor: Davieboy

Pe la noi ivitu-s-au chipurile unor vestitori de prim?var?...
Titlu: Semnele prim?verii
Autor: Alex Dumitru

Vineri, Studiu - Sora Barbara Monteiro
Titlu: Priorit??i n ajun
Autor: pollianna

Comentarii:
Promo
www.aievea.net
Agenda electronica, Software biblic, Prezentari Power Point, Muzica, Articole, Carti, Subiecte uimitoare, Semne de carte, Wallpapers etc.
www.azsmrebenezer.net
Comunitatea româna Eben-Ezer (Soci, Italia).
www.restvegan.lx.ro
Restaurantul vegetarian Cris din Oradea va ofera mancare gustoasa si sanatoasa si curs gratuit de nutritie.
www.azsmr-moldova.ro
Site-ul conferintei Moldova a adventistilor de ziua a saptea - miscarea de reforma.
Bensoft Telecom - furnizor de servicii internet si telefonie
"Nimeni NU trebuie să fie grabnic să intre în controverse, ci ar trebui să povestească în mod simplu
POVESTEA IUBIRII LUI ISUS."
(Ellen G. White, "Evanghelizarea", pag. 355)
www.aievea.net :: Agenda electronica, Software biblic, Prezentari Power Point, Muzica, Articole, Carti, Subiecte uimitoare, Semne de carte, Wallpapers etc.
Subject Statistics
Topic: TRINITATEA-adevar sau erezie Replies: 129 piece
Read 10325 times 0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Pages: 1 ... 5 6 [7]   Go Down
  Print  
Current Topic Rating: *****
You have not rated this topic. Select a rating:
Author Topic: TRINITATEA-adevar sau erezie  (Read 10325 times)
0 Members and 1 Guest are viewing this topic.
Iedidia

"Pot totul în Hristos care mă întăreşte."

Browser: Firefox 3.0.19

View Profile
« Reply #120 on: 17 May 2010 - 09:18.02 »

Cat despre Dr.Kellogg,nu cred ca EGW avea o problema cu faptul ca el credea in trinitate,ci problema de fond era cu totul alta!Tocmai asta scoate ea in evidenta ca el de fapt nu avea o noua viziune,ci credea aceleasi lucruri,dar incerca o revigorare artificiala a situatiei!
Cred că nu ai citit cu destulă atenţie acele paragrafe... te rog să le reciteşti...
Este clar ca lumina zilei că Dr. Kellogg credea în trinitate, devenise trinitarian şi începuse să propovăduiască ideei panteiste... şi anume că Dumnezeu în mod personal este prezent în toate lucrurile create de El... apoi când i-sa arătat absurditatea a ceea ce începuse să creadă el a revizuit cele scrise, dar cum? Nu mai spunea că Tatăl este personal prezent în toată creaţia ci Dumnezeu Duhul Sfânt despre care spunea că este o persoană separată şi distinctă de Tatăl şi Fiul este prezent în toată creaţia...
La lucrul acesta făcea EGW referire că aceata în fond şi la urma urmei nu este o schimbare/revizuire aşa cum pretindea el că făcuse... şi a dezaprobat-o în totalitate...
Deci mare atenţie, Dr. Kellogg devenise trinitarian ba chiar mai mult, panteist iar EGW nu a aprobat niciodată o astfel de idee...
Report to moderator   Logged

"Un credincios pe genunchi vede mai departe decat un filozof în vârful picioarelor..."

"Dumnezeu nu ne retrage o favoare, decât atunci când are de oferit o favoare şi mai mare."
Iedidia

View Profile
« Reply #121 on: 17 May 2010 - 09:44.17 »

Personal eu inca,cred in Iisus Hristos ca Dumnezeu in toata plinatatea si sensul cuvantului egal cu Dumnezeu Tatal  asa cum citesc fara sa scot din context sau sa contorsionez incercand sa pun la indoiala veridicitatea celor ce se numesc scrieri EGW!Nu pot pentru moment sa fac altceva decat sa ma rog si sa studiez in continuare cu credinta ca daca sunt in eroare ma voi trezi la realitate in timp util!

Hmm...  39
La acest capitol iată cum înţeleg eu lucrurile după cum descopăr că vorbeşte despre aceste lucruri atât Scriptura cât şi Spiritul Profetic...

Domnul Isus este întradevăr Dumnezeu, Dumnezeu adevărat... însă nu Dumnezeu în sensul în care Tatăl este Dumnezeu... iată de ce spun acest lucru...

1. Domnul Isus este Dumnezeu deoarece El este născut din Dumnezeu... prin această naştere din Dumnezeu Tatăl, El în mod ereditar a moştenit toate atributele divine al Tatălui Său inclusiv numele Tatălui, Yehova...

„Martorul Adevărat, Singurul Născut din Tatăl spune: „Binecuvântaţi sunt cei ce fac Voia Sa (a Tatălui), ţin Legea Sa, căci ei au drept la pomul vieţii, şi vor intra pe porţi în cetate.” (E.G.White, Review and Herald, 10 iunie 1852, par. 17)

El era într-adevăr mai mult decât un învăţător venit de la Dumnezeu; era Singurul Fiu Născut al Tatălui, Cel trimis în lume să-i mântuiască pe cei care aveau să creadă în El.” (E.G. White, Semnele Timpului, 23 Noiembrie 1891, par. 3)

Cine este Hristos? – El este singurul Fiu născut al Viului Dumnezeu. El este pentru Tatăl ca un cuvânt care exprimă gândul – ca un gând care este făcut auzit. Hristos este cuvântul lui Dumnezeu.” (E.G. White, The Youth’s Instructor, 28 Iunie 1894, par. 9)

„Tatăl Veşnic, Cel Neschimbat, a dat pe Singurul Său Fiu, L-a smuls de la pieptul Său, pe El, care a fost făcut după Însuşi Chipul Persoanei Sale, şi L-a trimis jos pe pământ să facă cunoscut cât de mult a iubit El omenirea.” (E.G. White, Review and Herald, 9 Iulie 1895, par. 13)

Iată ce vor să însemne cuvintele: a fost făcut

„O jertfă completă a fost făcută; căci `atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, încât a dat pe Singurul Său Fiu` – nu un fiu prin creaţie, cum erau îngerii, nici un fiu prin adopţie, aşa cum este păcătosul iertat, ci un Fiu născut, în însăşi imaginea persoanei Tatălui, şi în toată strălucirea maiestăţii şi slavei Sale, egal cu Dumnezeu în autoritate, demnitate şi perfecţiune divină. În El locuia în mod fizic toată plinătatea Divinităţii.” (E.G. White, Semnele Timpului, 30 Mai 1895, par. 3)

Bun... am stabilit aşadar primul aspect şi anume că Domnul Isus a fost realmente născut din Tatăl... să mergem puţin mai departe...

"Un credincios pe genunchi vede mai departe decat un filozof în vârful picioarelor..."

"Dumnezeu nu ne retrage o favoare, decât atunci când are de oferit o favoare şi mai mare."
Iedidia

View Profile
« Reply #122 on: 17 May 2010 - 10:29.57 »

Nimeni nu trebuie să stea şi să încerce să descifreze cum anume a fost Domnul Isus realmente născut din Tatăl... acest lucru este dincolo de puterea noastră de înţelegere...
Însă nici nu trebuie să fim sceptici sau batjocoritori aşa cum am văzut că sunt unii care spun că Tatăl nu avea cum să nască pe Domnul Isus deoarece EL este bărbat şi avea nevoie de o femeie... aceste lucruri sunt o blasfemie şi o dezonoare la adresa lui Dumnezeu... la unii ca aceştia (care în ultima vreme din păcate sunt tot mai mulţi) Domnul Isus ar răspunde cu siguranţă la fel ca celor din vechime: "Lucrul acesta este cu neputinţă la oameni, dar nu la Dumnezeu; pentrucă toate lucrurile sunt cu putinţă la Dumnezeu." Marcu 10:27
Cert este că:
„`Îl vor numi: Minunat, Sfetnic, Dumnezeu tare, Părintele veşniciilor, Domn al păcii`(Isaia 9:6). Obârşia Lui `se suie până în vremuri străvechi, până în zilele veşniciei`(Mica 5:2). Fiul Lui Dumnezeu, El Însuşi, declară despre Sine: `Domnul m-a făcut cea dintâi dintre lucrările Lui. Eu am fost aşezată din veşnicie ..., când a pus temeliile pământului, eu eram meşterul Lui, la lucru lângă El, şi în toate zilele eram desfătarea Lui, jucând neîncetat înaintea Lui` (Proverbe 8:22-30).” (E.G. White, Patriarhi şi Profeţi, 1890, pg. 34)
Observi că EGW asociează versetele din Proverbe 8:22-30 exact la naşterea Domnului Isus din sânul Tatălui Său? Iată alte câteva astfel de exemple...

„Hristos declara prin Solomon: `Domnul m-a făcut cea dintâi dintre lucrările Lui, înaintea celor mai vechi lucrări ale Lui. Eu am fost aşezată din veşnicie, înainte de orice început, înainte de a fi pământul. Am fost născută când încă nu erau adâncuri, nici izvoare încărcate cu ape; am fost născută înainte de întărirea munţilor, înainte de a fi dealurile ... Când a pus un hotar mării, ca apele să nu treacă peste porunca Lui, când a pus temeliile pământului, eu eram Meşterul Lui, la lucru lângă El, şi în toate zilele eram desfătarea Lui, jucând neîncetat înaintea Lui`.” (E.G. White, Semnele Timpului, 29 August 1900, pg. 14)

„Domnul Isus Hristos, Fiul Divin al Lui Dumnezeu, a existat din veşnicie, o persoană distinctă, totuşi una cu Tatăl. El era slava eminentă a cerului. Era comandantul forţelor cereşti, şi era dreptul Lui să primească omagiul plin de închinare al îngerilor. Nu fura nimic de la Dumnezeu. `Domnul m-a făcut cea Dintâi dintre lucrările Lui`, declară el, `Înaintea celor mai vechi lucrări ale Lui. Eu am fost aşezată din veşnicie, Înainte de orice început, Înainte de a fi pământul. Am fost născută când încâ nu erau adâncuri, nici izvoare încărcate cu ape; am fost născută înainte de întărirea munţilor, înainte de a fi dealurile, când nu era nici pământul, nici câmpiile, nici cea dintâi fărâmă din pulberea lumii. Când a întocmit Domnul cerurile, eu eram de faţă, când a tras o zare pe faţa adâncului`.” (E.G. White, Review and Herald, 5 Aprilie 1906, pg. 7)

Iedidia

View Profile
« Reply #123 on: 17 May 2010 - 10:46.54 »

Iată aici câteva afirmaţii ale pionierilor adventismului timpuriu cu privire la acest aspect:

„Cuvântul era "la început". Mintea omenească nu poate pătrunde epocile cuprinse în această frază. Nu-i este dat omului să ştie când sau cum a fost născut; dar ştim că El a fost Cuvântul divin, nu doar înainte de a veni să moară pe acest pământ, ci chiar înainte ca lumea să fie creată. Exact înaintea răstignirii Sale El s-a rugat: "Şi acum, Tată, preamăreşte-Mă la Tine Însuţi cu slava pe care o aveam cu Tine înainte de a fi lumea". (Ioan 17, 5). Cu mai bine de şapte sute de ani înaintea primei Sale veniri, aceasta a fost astfel prezisă de cuvântul inspirat: "Şi tu, Betleeme Efrata, măcar că eşti prea mic între miile lui Iuda, totuşi, din tine Îmi va ieşi Cel care va stăpâni în Israel şi a cărui origine este din timpuri străvechi din zilele veşniciei" (Mica 5,2). Ştim că Hristos "a ieşit şi vine de la Dumnezeu" (Ioan 8, 42), dar aceasta s-a întâmplat în timpul atât de îndepărtat din veşnicie, încât este cu mult deasupra înţelegerii umane.” (E. J. Waggoner, „Hristos şi neprihanirea Sa”)

„A naşte înseamna a da existenţă - Webster. Trupul uman care a fost pregătit pentru El a fost născut, dar Hristos, Cel Uns, nu a început cu existenţa Sa atunci când a fost Isus născut în Betleem. "a cărui obârşie se suie până în vremurile străvechi, pînă în zilele veşniciei" Mica 5:2. HRISTOS A FOST NĂSCUT DE TATĂL CÂNDVA ÎNAINTE DE PERIOADA CUNOSCUTĂ CA TIMP şi a fost născut din nou la învierea Sa (Fapte 13:33-34).” C. F. McVagh, Western Canadian Tidings Decembar 18, 1918.

Iată aici şi crezul comun al bisericii adventiste de pe vremea sorei White cu privire la acest aspect:

“Întrebare: Puteţi, vă rog, să-mi faceţi o favoare arătându-mi versetele care spun clar că Isus este o fiinţă creată?
Răspuns: Sunteţi greşit în presupunerea că AZŞ învaţă că Hristos a fost vreodată creat. Ei cred opusul, că El a fost “născut” din Tatăl şi că pe bună dreptate poate fi numit Dumnezeu şi să primească închinare. Ei tot aşa cred că lumile şi tot ce există au fost create de Hristos în unire cu Tatăl. Ei cred că undeva în veşniciile trecute a fost un moment în care Isus a venit la existenţă. Ei cred că a fost necesar ca Dumnezeu să-L fi anticipat pe Hristos în fiinţa Sa, astfel încât Hristos să poată fi născut din El şi să aibă relaţia de Fiu faţă de El. Ei susţin personalităţiil e distincte ale Tatălui şi Fiului, respingând ca absurdă caracteristica trinitarianismului care insistă că Dumnezeu, Hristos şi Duhul Sfânt sunt trei persoane şi totuşi o persoană. AZŞ învaţă că Dumnezeu şi Hristos sunt una în sensul în care Hristos s-a rugat ca ucenicii Lui să fie una; una în spirit, scop şi lucrare. Vezi “Principiile Fundamentale AZŞ” publicate de această editură.” (RH 17 Aprilie, 1883)

Aşadar, în concluzie EGW ar zice: „...noi trebuie să acceptăm Cuvântul Lui Dumnezeu exact aşa cum este scris. Şi deşi vom încerca să raţionăm asupra lucrurilor cu privire la Creatorul nostru, de când există El, unde a intrat pentru prima dată răul în lumea noastră, şi toate aceste lucruri, putem să raţionăm asupra lor până cădem în leşin, epuizaţi de atâta cercetare, căci există o infinitate dincolo de toate acestea.” (E.G. White, S.D.A. Bible Commentary, vol.7, 1888, pg. 919)

Însă asta nu presupune să negăm faptul că Domnul Isus este realmente născut din Tatăl ci mai degragă să nu încercăm să raţionăm asupra faptului cum a fost adus la îndeplinire acest lucru... Puteţi vedea diferenţa?

Iedidia

View Profile
« Reply #124 on: 17 May 2010 - 10:53.46 »

Iată aici şi o dovadă a faptului că Domnul Isus în mod ereditar a moştenit toate atributele divine al Tatălui Său inclusiv numele Tatălui, Yehova...

Yehova este numele dat Lui Hristos.” (E.G. White, Semnele Timpului, 3 Mai 1899, pg. 2)

Iedidia

View Profile
« Reply #125 on: 17 May 2010 - 11:24.11 »

2. Domnul Isus a fost investit cu aturitatea pe care o are aşa cum am văzut odată prin moştenirea care venea prin naşterea Sa din Tatăl, însă acest lucru a fost pus la îndoială, din acest motiv Tatăl a procedat în felul următor...

„Marele Creator a adunat cetele cereşti, pentru ca în prezenţa tuturor îngerilor să dea o onoare specială Fiului Său. Fiul a fost aşezat pe tron cu Tatăl, şi mulţimea îngerilor sfinţi s-a adunat în jurul lor. Apoi, Tatăl a făcut cunoscut că a fost porunca Sa, ca Hristos, Fiul Său, să fie egal cu El Însuşi; aşa că, oriunde era Prezenţa Fiului Său, era ca şi Însăşi Prezenţa Sa. Cuvântul Fiului trebuia să fie ascultat la fel ca şi Cuvântul Tatălui. Fiul Său a fost investit cu autoritate să conducă cetele cereşti. În mod special Fiul Său să lucreze cu Tatăl în crearea pământului şi a tuturor lucrurilor vii care vor exista pe pământ. Fiul Său va arăta celorlalţi Voia şi Dorinţa Tatălui, dar nu va face nimic de la El Însuşi. Voia Tatălui se va împlini în Fiul.” (E.G.White, Spiritul Profeţiei, 1870, vol. 1, pg. 17-18)

De fapt, nu avusese loc nici o schimbare în poziţia şi autoritatea Lui Hristos. Ura şi greşita prezentare a lucrurilor de către Lucifer, cum şi pretenţiile lui de a fi deopotrivă cu Hristos au făcut necesară declaraţia cu privire la adevărata poziţie a Fiului Lui Dumnezeu; dar ea fusese aceeaşi chiar de la început. Cu toate acestea, mulţi îngeri au fost orbiţi de către înşelăciunile lui Lucifer.” (E.G. White, Patriarhi şi Profeţi, 1890, pg. 38)

Aşadar, este evident că Domnul Isus a fost investit cu autoritatea pe care o are...

„Exista o controversă printre îngeri. Satan şi susţinătorii săi se străduiau să reformeze guvernarea Lui Dumnezeu. Ei erau nemulţumiţi şi nefericiţi deoarece nu puteau să aibă acces la misterioasa înţelepciune a Lui Dumnezeu, şi nu puteau înţelege planurile Sale în preamărirea Fiului Său, Isus, şi înzestrarea Lui cu putere nelimitată şi conducere. Ei s-au răsculat împotriva autorităţii Fiului.” (E.G.White, Spiritul Profeţiei, 1870, vol. 1, pg. 19)

Domnul Hristos a primit toate lucrurile de la Dumnezeu, însă El a primit casă dea.” (Ellen G. White, Hristos, Lumina Lumii, pg. 21)

Concluzia ar fi aceasta:
Dumnezeu este Tatăl Lui Hristos; Hristos este Fiul Lui Dumnezeu. Lui Hristos I s-a dat o poziţie proslăvită. El a fost făcut egal cu Tatăl. Toate gândurile Lui Dumnezeu sunt descoperite Fiului Său.” (E.G. White, Mărturii, vol. 8, 1904, pg. 268)

Din această pricină spunea chiar Domnul Isus: "Mă duc la Tatăl; căci Tatăl este mai mare decât Mine." Ioan 14:28

Iar Pavel scria: "...Dumnezeu este capul lui Hristos" 1 Corinteni 11:3

Şi cu toate acestea "Dumnezeu a vrut ca toată plinătatea să locuiască în El..." Coloseni 1:19 În acest fel a ajuns Domnul Isus "oglindirea slavei Lui (a Tatălui) şi întipărirea Fiinţei Lui (a Tatălui)... " Evrei 1:3

Iedidia

View Profile
« Reply #126 on: 17 May 2010 - 11:32.55 »

Nădăjduesc că toate aceste dovezi al Scripturilor şi ale Spiritului Profetic sunt suficient de clare pt. oricine ca să arate lămurit care este diferenţa dintre Tatăl şi Fiul Său...

Tatăl nu a fost născut din nimeni şi din nimic, prin urmare tot ce este El şi tot ce are El nu este nici moştenit nici primit... Tatăl nu a fost investit cu autoritate şi putere...

Însă numai pt. că Domnul Isus a moştenit prin naştere şi mai apoi din cauza circumstanţelor create de Satan a fost investit cu autoritate de către Tatăl Său asta nu înseamnă de loc că Domnul Isus nu este Dumnezeu... sigur că este... totuşi este absolut necesar să înţelegem toate adevărurile postate mai sus cu privire la Tatăl şi Fiul Său pt. o corectă înţelegere a adevărurilor cu privire la Cei cărora pretindem că ne închinăm...

marteiniuc_dan
**

View Profile Email
« Reply #127 on: 17 May 2010 - 12:04.30 »

Am citit si voi recitii ceea ce ai scris aici Iedidia iar acum in concluzie pot sa spun ca imi place foarte mult fraza aceasta postata de tine:Ştim că Hristos "a ieşit şi vine de la Dumnezeu" (Ioan 8, 42), dar aceasta s-a întâmplat în timpul atât de îndepărtat din veşnicie, încât este cu mult deasupra înţelegerii umane.” (E. J. Waggoner, „Hristos şi neprihanirea Sa”)
Nu vreau sa incep sa interpretez dupa cum inteleg eu lucrurile citind ceea ce tu ai scris,dar vreau sa spun ca totul e de fapt o insiruire de argumente ce pot fi folosite atat pro cat si contra ideeii despre trinitate!
Cat tine de ideea despre Dumnezeul  Iisus,daca nu pot intelege si nu pot patrunde pentru moment la originea Sa si la felul exact in care s-a realizat aceea nastere din Tatal,care nu cred ca poate fi asemanata cu nasterea ca termen al DEX-ului cred ca nici nu imi pot permite sa Il asez mai sus sau mai jos pe o scara a valorii creata dupa mintea mea marginita.Eu nascut din tatal meu nu inseamna si nu poate fi comparat cu El nascut din Tatal!Se poate foarte usor interpreta in functie de perceptia personala,nu exista elemente directe impotriva acestor idei(ex.trinitate).Folosesc din nou ceva din postul tau:
..... putem să raţionăm asupra lor până cădem în leşin, epuizaţi de atâta cercetare, căci există o infinitate dincolo de toate acestea.” (E.G. White, S.D.A. Bible Commentary, vol.7, 1888, pg. 919).Cred ca si nasterea din Tatal are o infinitate dincolo de ea!
Deaceea incerc sa raman la ceea ce scrie in mod direct,exact si in functie de asta sa percep lucrurile care au nevoie de interpretare.
''....că El Însuşi a rânduit ca Domnul Hristos, Fiul Său, să fie egal cu Sine.''A.d.I.27
''Tatăl a făcut cunoscut faptul că El Însuşi a rânduit ca Hristos, Fiul Său, să fie egal cu El ..''I.M.3
''Mântuitorul acesta era strălucirea slavei Tatălui Său şi expresia chipului persoanei Lui. El poseda maiestate divină, perfecţiune şi desăvârşire, era egal cu Dumnezeu.''MpC vol 2 195
''Hristos S-a coborât de la cea mai înaltă autoritate, din poziţia de egal cu Dumnezeu, în locul cel mai de jos, cel al unui rob''MpC vol 3 564
''...Prin el, putem afla ce L-a costat mântuirea noastră pe Acela care, de la început, a fost egal cu Dumnezeu...SPPEE 5
Si ar mai fi multe expresii de gen care ma fac sa cred si sa inteleg perfecta egalitate intre  Tatal si Fiul inaintea carora ma inchin egal si ii consider pe ambii ca fiind Dumnezeul meu!
Iedidia

View Profile
« Reply #128 on: 17 May 2010 - 16:41.48 »

Am citit si voi recitii ceea ce ai scris aici Iedidia iar acum in concluzie pot sa spun ca imi place foarte mult fraza aceasta postata de tine:Ştim că Hristos "a ieşit şi vine de la Dumnezeu" (Ioan 8, 42), dar aceasta s-a întâmplat în timpul atât de îndepărtat din veşnicie, încât este cu mult deasupra înţelegerii umane.” (E. J. Waggoner, „Hristos şi neprihanirea Sa”)
Nu vreau sa incep sa interpretez dupa cum inteleg eu lucrurile citind ceea ce tu ai scris,dar vreau sa spun ca totul e de fapt o insiruire de argumente ce pot fi folosite atat pro cat si contra ideeii despre trinitate!
Dan, îmi vine foarte greu să cred, ba chiar imposibil că cineva ar putea să folosească paragrafele citate mai sus de mine din Spiritul Profetic pt. ca să demonstreze că trinitatea este biblică şi în acelaşi timp să fie onest faţă de Scriptură, Spiritul Profetic, Dumnezeu şi faţă de sine însuşi...
Poate numai dacă ar scoate din context cineva anumite cuvinte, expresii sau chiar fraze... ceea ce nu neg că se şi practică de către unii...

Cat tine de ideea despre Dumnezeul  Iisus,daca nu pot intelege si nu pot patrunde pentru moment la originea Sa si la felul exact in care s-a realizat aceea nastere din Tatal,care nu cred ca poate fi asemanata cu nasterea ca termen al DEX-ului cred ca nici nu imi pot permite sa Il asez mai sus sau mai jos pe o scara a valorii creata dupa mintea mea marginita.Eu nascut din tatal meu nu inseamna si nu poate fi comparat cu El nascut din Tatal!Se poate foarte usor interpreta in functie de perceptia personala,nu exista elemente directe impotriva acestor idei(ex.trinitate).Folosesc din nou ceva din postul tau:
..... putem să raţionăm asupra lor până cădem în leşin, epuizaţi de atâta cercetare, căci există o infinitate dincolo de toate acestea.” (E.G. White, S.D.A. Bible Commentary, vol.7, 1888, pg. 919).Cred ca si nasterea din Tatal are o infinitate dincolo de ea!
Deaceea incerc sa raman la ceea ce scrie in mod direct,exact si in functie de asta sa percep lucrurile care au nevoie de interpretare.
Tocmai asta e ideea... cu riscul de a mă repete scriu încă o dată... nu stă în puterea noastră să descriem "mecanismul" prin care Domnul Isus a fost născut din sânul Tatălui sau când a fost născut, însă suntem chemaţi să acceptăm şi să credem acest lucru că aşa sa întâmplat deoarece atât Scriptura cât şi Spiritul Profetic o spune şi totodată să înţelegem tot ceea ce decurge din acest lucru ca o consecinţă firească şi naturală... şi anume că naşterea Domnului Isus din Tatăl îi diferenţiează pe cei Doi într-un anumit sens, pe care aşa cum am dovedit deja o recunoştea chiar Domnul Isus Însuşi... de ce dar nu am recunoaşte-o şi noi?
Dan, eu cred cu toată fiinţa mea că Domnul Isus este Dumnezeu în adevăratul sens al cuvântului... însă în adevăratul sens al Cuvântului Scripturilor... El este Dumnezeu prin moştenirea genetică pe care a primit-o prin naşterea Sa din Tatăl şi prin investirea cu autoritate de către Tatăl Său... putem noi oare să negăm că nu este aşa după toate dovezile existente în Scriptură şi Spiritul Profetic? Şi aşa cum am mai spus diferenţa dintre Tatăl şi Fiul constă în faptul că Tatăl nu a fost născut şi nici nu a fost investit cu autoritate aşa cum este scris despre Domnul Isus... şi nu în faptul că Domnul Isus ar fi mai puţin divin, mai puţin Dumnezeu decât Tatăl...
Oare dacă o pisică naşte o pisică este puiul acesta mai puţin pisică decăt pisica care a născut-o? Sigur că nu... este la fel de mult pisică în toate aspectele ca pisica din care sa născut... Sau dacă un câine naşte un câine este oare acest pui de câine mai puţin câine decât câinele care la născut? Sigur că nu... este la fel de mult câine în toate aspectele ca şi câinele din care sa născut... Ori dacă o femeie naşte un copil, este oare copilul ei mai puţin uman decât mama şi tatăl său? sigur că nu... el este la fel de mult om ca şi părinţii lui... şi asta în fiecare aspect al naturii sale pe care o moşteneşte genetic de la părinţii lui...
Nu este oare acest lucru cu atât mai adevărat cu privire la Dumnezeu care face toate lucrurile în chip desăvărşit?... şi anume că atunci când El a născut pe singurul Său Fiu, Tatăl a dat ca o  moştenire genetică Fiului Său toate atributele Sale... şi El a făcut toate acestea în chip desăvârşit...

Si ar mai fi multe expresii de gen care ma fac sa cred si sa inteleg perfecta egalitate intre  Tatal si Fiul inaintea carora ma inchin egal si ii consider pe ambii ca fiind Dumnezeul meu!
Dacă prin "perfecta egalitate între Tatăl şi Fiul" înţelegi ceea ce spune doctrina trinităţii şi anume că cei Doi sunt co-egali şi co-eteni, co-existenţi... atunci trebuie să negăm cea mai mare parte a adevărurilor din Scriptură despre care am vorbit până acum şi de asemenea pe cele pe care încă nici nu am reuşit să le amintim...
În primul rând - şi te rog să meditezi la acet lucru - trebuie să negăm ideea potrivit cărea Tatăl ar avea realmente un Fiu, un singur născut din sânul Său... ceea ce este vital de grav... Cu alte cuvinte doctrina trinităţii neagă ideea potrivit cărea "atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu născut, pentruca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţa vecinică." spunânde ceva de genul: "atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe colegul/partenerul Său, pentruca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţa vecinică."
Sună ciudat nu?

Iedidia

View Profile
« Reply #129 on: 18 May 2010 - 23:46.59 »

Apropo... tu eşti sau nu un trinitarian? Din această afimaţie pare că nu... sau nu întru-cu-totul...

Pages: 1 ... 5 6 [7]   Go Up K-Detection Mod © 2006, kupus.org K-Team
  Print  

Jump to:  

Miscarea de Reforma - Forum AZSMR - Forum Adventist Reformist - Forum Reformist - Forum AZS-MR Tineri AZSMR - Tineri Adventisti Reformisti - Tineri Reformisti - Tineri AZS-MR